Reportage årskursus 2024
Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2024, s. 4
Af Else-Marie Kristoffersen, domorganist i Helsingør
Christianskirken i Fredericia ligger flot og næsten majestætisk for enden af en stikvej med sin spidse tagryg og Bjørn Nørgårds imponerende indgangsparti Alfa og Omega – Indgang og udgang. Kirken var lokation for første del af DOKS’ årsmøde, der i år pga. Nordisk Kirkemusiksymposium i september kun var skemalagt til at vare en enkelt dag.
Efter kaffe og rundstykker i et tilstødende lokale blev forsamlingens cirka 50 personer guidet ind i kirkerummet, hvor der var koncert kl. 11.00 med solistklassestuderende Tobias Dahl Osenbrüg. Tobias har siden barndommen været interesseret i folkemusik, ikke kun folkesange, som vi kender det fra Højskolesangbogen, og som mange komponister har beskæftiget sig med, men også den del af folkemusikken, som man danser til. Jeg var i forvejen orienteret lidt om programmet, og vidste derfor, at det ville indeholde en del satser relateret til gamle samlinger af folkemelodier, og var spændt på at høre, hvordan han greb det an. Hvor folkloristisk ville stykkerne være, og hvordan ville de være tilpasset orglet og kirkerummet? Der var pudsige titler som Kællingens Kat, Den Snapped´ En Mus og Polsch, men også mere ordinære som March og Aria. Stykkerne viste sig at være små ret moderne kompositioner over melodier fra samlinger fortrinsvis fra 1700-tallet, der fint lod sig kombinere med orglet og kirkerummet. Det skyldes helt sikkert Tobias´ sans for begge genrer, at det lykkes så godt. Jeg fik pudsigt nok tanker til Trærup-Sark og Aksel Andersen, men det kan skyldes orglets klang. Jeg kunne godt have tænkt mig, at melodierne nogle steder trådte tydeligere frem, sådan rent klangligt, så man i endnu højere grad fornemmede musikkens udgangspunkt. Der var nogle klanglige balancer, der ikke fra min plads sad lige i skabet. Det kunne være interessant at se noderne og høre musikken igen for et nærmere studie. For de interesserede har Tobias en enkelt udgivelse på forlaget Mixtur med Bryllupsmarcher, hvor der også er et oplysende forord. Måske der kommer flere.
Tobias spillede også Vivaldis a-mol-koncert, hvilket er modigt, eftersom det er et stykke, vi alle sammen kender og har spillet!! Det er jo fejende flot musik, der passer til Christianskirkens orgel. Han sluttede af med finalen fra sin egen første symfoni. Et flot polyfont stykke musik i en - for mig at høre - blanding af fransk og dansk stil. Det kunne have været sjovt at høre de første satser også, men det har der nok ikke været programtid til. Når dette blad udkommer, er Tobias’ debutkoncert overstået, men jeg er sikker på, at man får andre muligheder for at høre ham spille rundt omkring. Bravo til Tobias og held og lykke, men ikke bravo til den kirkegårdsmedarbejder, der insisterede på at køre frem og tilbage uden for kirken med sin lille motoriserede vogn.
Jeg håber, stævneudvalget vil overveje fremover altid at invitere en af landets solistklassestuderende til en af stævnets mange koncerter. Det er sjovt at høre hvad der rører sig i de efterfølgende generationer, og ganske inspirerende.
Efter koncerten bevægede vi os på gåben eller i bil til Trinitatis Kirke, hvor der blev serveret dejlige sandwiches. Herefter var det tid til Bjørnetime, hvor Bjørn Arberg orienterede om OK24. Her var der selvfølgelig fokus på lønstigningen pr. 1. april, som er historisk stor. Ligeledes blev der orienteret om forbedrede pensionsindbetalinger, bortfald af 8-timers grænsen og supplerende rådighedstillæg i små stillinger under 50%. Interessant er det også, at der bliver ændrede regler for de obligatoriske medarbejdermøder, således at menighedsrådet fremover er forpligtet til at indkalde de ansatte FØR de større beslutninger og ikke som nu først til orientering EFTER at beslutningerne er taget. Bjørn gentog derudover også information om den nye ferieordning, idet mange stadigvæk er usikre på ordningen. Den nye ferieordning rummer flere fleksmuligheder, men tjek hjemmesiden og lønsedlen grundigt, hvis du er i tvivl. Her kan du finde de fleste relevante oplysninger. Det gælder også OK 24, der er fint beskrevet på DOKS´ hjemmeside.
Bjørn kom selvfølgelig også rundt om den meget omtalte arbejdsmiljøundersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, samt nye regler om tidsregistrering. Og der er desværre ingen vej uden om tidsregistrering for os organister. Tidsregistreringen er et EU-krav, der skal sikre, at lønmodtagere ikke arbejder for meget over en længere periode. Men til gengæld siger loven ikke noget om, hvordan registreringen skal foregå. Det skal de enkelte menighedsråd selv tage stilling til.
De særlige stillinger, der for øjeblikket er tjenestemandsstillinger – de 10 domkirker, Holmens Kirke, Frederiksborg Slotskirke og rektorerne for landets kirkemusikskoler – vil fremover ikke blive opslået som tjenestemandsstillinger. Der er fundet en god ordning for aflønning, der matcher statens øvrige lønninger på samme niveau og som sikrer, at der ikke sker en lønnedgang.
Bjørn er utrolig god til at forklare selv indviklede ting, og det er meget betryggende for os at have en så erfaren og dygtig mand siddende på kontoret. Tak for det, Bjørn.
Så var der kaffe og kage, hvorefter generalforsamlingen fandt sted. Den refereres andet steds i bladet sammen med formandens beretning. Under eventuelt var der flere gode forslag og kommentarer. Blandt andet fik vi et kort referat fra Sjællands Kirkemusikskoles rektor Charlotte Muus Mogensen om elevsituationen. Og der opfordredes også til at man skriver pænt og ordentligt om hinanden på de sociale medier, hvilket jeg kun kan bifalde.
Nogle tog hjem, andre blev til fælles spisning på Café Mair’s. Rigtig hyggelig langbordsspisning.
Mindre hyggeligt, at DSB havde indsat togbusser fra Fredericia til Odense. Ikke alle var heldige som jeg at få en kørelejlighed til Odense. Jeg var først hjemme et godt stykke over midnat.
At stævnet i år var skrællet ned til en enkelt dag var for mig en god mulighed for at deltage. Og det var en rigtig givende dag. Ikke mindst alle de små pauser, hvor man taler med kollegaer, man ikke ser så tit, og møder nye ansigter, samtaler under spisning og ved en gåtur. Tusind tak til stævneudvalget for god planlægning, dejlig mad hele vejen igennem og velforberedte programpunkter. I gør et stort og vigtigt arbejde.