Aftale vedr. streaming/optagelse af gudstjenester
Ophavsret ved streaming & optagelse af gudstjenester og koncerter
- Aftaleskabelon i samarbejde mellem DOKS og Organistforeningen
Man har som organist ophavsret til den musik man fremfører, både i forbindelse med gudstjenester og koncerter. Dette gælder også, selvom musikken fremføres som en del af ens ansættelsesforhold.
I det daglige har dette ikke den store betydning, fordi man som ansat overgiver sine rettigheder til sin arbejdsgiver til sædvanlig brug. Populært sagt så ”låner” man altså sine rettigheder ud til sin arbejdsgiver, så længe det man har rettigheder til, bruges som det plejer, for organisten ved at spille orgel til gudstjenesten, for professoren ved at bruge sit selvudviklede undervisningsmateriale i sin egen undervisning osv.
MEN man ejer selv sine rettigheder, og i det tilfælde, at arbejdsgiveren ønsker at benytte sig af dem til noget, som ligger ud over sædvanlig brug, så forudsætter det en aftale med den, som har rettighederne. Dette gælder, hvis der skal optages en gudstjeneste til TV, og det gælder ligeledes hvis en gudstjeneste skal streames til kirkens hjemmeside, Facebook eller lignende.
Det betyder, at der skal laves en aftale med dig som organist, såfremt en gudstjeneste skal transmitteres i tv, optages til radio eller live-streames. Det samme gælder hvis optagelsen gemmes og placeres online på kirken hjemmeside eller andre steder.
Bemærk at privat optagelse, f.eks. af en vielse, ikke er omfattet af disse regler, men sådanne optagelser må ikke mangfoldiggøres på nettet uden din tilladelse.
Stifterne har udarbejdet en aftale-skabelon om rettigheder som efter DOKS’ opfattelse er alt for vidtrækkende og ganske unødvendig i forhold til, hvad der er behov for, idet du som organist fuldt og helt frasiger dig dine rettigheder.
Det skal understreges, at man ikke kan forpligtes til at afgive sine rettigheder ud over den sædvanlige brug, og at man dermed heller ikke kan forpligtes til at medvirke ved streamede gudstjenester, hvis ikke der i forvejen er en tradition for det ved kirken. Der er tale om en aftale, som skal indgås på frivillig basis.
Når det er vigtigt at der indgås en aftale om dine rettigheder, så er det fordi det er principielt vigtigt at fastholde, at rettigheden til fremførelsen af den musik du udøver, ligger hos dig.
DOKS har derfor i et samarbejde med Organistforeningen arbejdet med dette emne, og vi har sammen fået udarbejdet en skabelon til en skriftlig aftale om organistens rettigheder. Vi har lavet aftalen med ekstern juridisk bistand fra Sirius advokater. Vores anbefaling er derfor, at du i tilfælde hvor du anmodes om at medvirke ved streaming eller ved optagelser, indgår en aftale med din arbejdsgiver, med udgangspunkt i den skabelon vi har fået lavet. Skabelonen findes ved at følge linket øverst. Det er muligt at lave tilpasninger i aftalen, så den passer præcis til din situation. Husk, at du kan få konkret rådgivning om aftalen og eventuelle justeringer på sekretariatet.
Nyt maj 2021:
Organistforeningen og DOKS laver fælles henvendelse til Kirkeministeriet på baggrund af et juridisk responsum foreningerne har fået udarbejdet, hvor spørgsmålet om den ansattes rettigheder tages op.
Se mere her