Skrevet af Sigrún Magna Þórsteinsdóttir

Kirkemusik syd for polarcirklen

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2024, s. 10


Af Sigrún Magna Þórsteinsdóttir, organist i Akureyri Kirke, Island

I 2009, da jeg havde gennemført fire af mine fem års uddannelse ved DKDM, flyttede jeg tilbage til min gamle hjemby Akureyri og fik stilling som organist ved Akureyri Kirke. Akureyri er Islands fjerdestørste by, og den største uden for hovedstadsregionen. Byen ligger i den nordlige del af Island, kun 100 km fra polarcirklen, og dens uofficielle navn er “Nordens Hovedstad”. Den har ca. 20.000 indbyggere.

Det sidste studieår færdiggjorde jeg samtidig med mit arbejde i Akureyri Kirke, og det var så heldigt, at der på det tidspunkt opererede et flyselskab som fløj direkte fra Akureyri til København. Det tog derfor kun tre timer at rejse fra det nordlige Island til DKDM. Alligevel var det krævende at være på et nyt job og samtidig passe et fuldtidsstudium.

Menigheden i Akureyri tæller omkring 13.000 medlemmer, og der er mange kirkelige handlinger, herunder omkring 120 bisættelser om året. I Island er der tradition for at begravelser er en slags mindekoncert for den afdøde. Ved en bisættelse er det normalt med 8–12 musikalske indslag som de pårørende vælger, og der er tit mange optrædende, såvel kor som solosangere og instrumentalsolister.
I 2023 var der omkring 23.000, som deltog i kirkelige handlinger  i kirken.

Der er to fuldtidsstillinger ved kirken, og vi er tre musikere som deler dem. Mine to kolleger er organisten Eyþór Ingi Jónsson og dirigenten Þorvaldur Örn Davíðsson, som er ansvarlig for kirkekoret. De to herrer deler en stilling, og jeg arbejder fuldtids.

Vi har lidt over 130 korsangere i kirken fordelt på tre forskellige kor: Akureyri Kirkes kirkekor, Ungdomskoret og Børnekoret. Alle tre kor synger til gudstjenester i kirken og har deres egne koncerter i adventstiden og om foråret før sommerferien.

Jeg har ansvaret for Ungdomskoret og Børnekoret. I børnekoret synger børn i alderen 7-9 år, og de øver en gang om ugen. Børnekoret medvirker ved familiegudstjenester en gang om måneden. Ungdomskoret øver også en gang om ugen og synger ved forskellige gudstjenester. Begge kor optræder i krybbespil i juletiden, som altid er populært, også blandt familiemedlemmer, hvis børn for længst er blevet voksne og har stoppet i børnekoret for mange år siden. Børnekorene optræder også uden for kirken og er efterspurgte til festivaler i byen. De synger f.eks. når lysene tændes på juletræet på Rådhuspladsen i adventstiden, ved Akureyri Universitets suverænitetsfejring den 1. december og i festprogrammet i Botanisk Have på nationaldagen den 17. juni. Desuden medvirker børnekorene ved Akureyris børnekulturfestival, som finder sted i april hvert år. De har også et godt samarbejde med Akureyri Musikskole og deltager i forskellige sjove musikopgaver med skolens orkestre og rytmiske bands.

Ungdomskoret var i Danmark i maj 2024 og deltog i Norbusang i Fredericia, som de havde stor glæde af.

Akureyri Kirke er en populær koncertkirke. I kirken står Islands næststørste pibeorgel, som er Akureyris eneste. Vi holder selv egne sommerkoncerter i juli måned hvert år, men udefra kommende låner også kirken, som f.eks. musikskolen, der afholder en del af sine koncerter her. Af andre begivenheder kan nævnes åbningsceremonier for skistævner, studenterjubilæer med mere.
Akureyri Kirkes orgel blev bygget af Steinmeyer & Co. i 1961 og renoveret af P. Bruhn & Søn Orgelbyggeri i 1995. Orglet har 49 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. 


Orgelbørn

I september 2019 tog jeg sammen med Guðný Einarsdóttir og flere andre islandske organister til en orgelfestival i Stockholm. Der lærte vi DO-orglet at kende, og blev med det samme fanget af idéen. I efteråret 2020 købte vi i fællesskab et DO–orgel fra Holland, som er lavet på den måde at man både kan samle det og skille det ad. Orglet er monteret en pibe ad gangen, og er opbygget og fungerer som et traditionelt mekanisk orgel. Det er en fantastisk introduktion til pibeorglet og dets funktion. For en lille gruppe børn tager det omkring 40 minutter at samle orglet, og bagefter kan de spille på det.
Vi oprettede foreningen Orgelbørn omkring det lille orgel.

Guðný Einarsdóttir og jeg har sammen og hver for sig rejst rundt omkring i Island med DO-orglet, og i alt er det blevet til 130 besøg med omkring 1300 deltagende børn i hele landet. Efterfølgende er vi begyndt at holde orgelkoncerter for børn, hvor to fortællere fremfører eventyr mellem de musikalske indslag. Vi har også haft improvisationsværksteder for børn og fremført værket „En lille historie fra orgelhuset“ af Guðný Einarsdóttir. Det er blevet en succeshistorie, hvor flere og flere børn har meldt sig til orgelundervisning, både i Akureyri og i Reykjavik, og vores forening Orgelbørn laver ikke blot sjove orgelpræsentationer og koncerter for børn, men fremstiller også undervisningsmateriale i orgelspil til børn. Vores vision er, at foreningen kan være en slags rede for orgelspillende børn og støtte dem og deres lærere i lighed med orgelklubbene i Norge, Sverige og Danmark.
Det, som har været den største glæde i dette projekt, er at opleve hvor interesserede børn i alle aldre og køn er i orglet. De er åbne og fordomsfrie, selvom de fleste har hverken set eller hørt et orgel før. Men da en del af studiet er at medvirke ved højmesser og gudstjenester, bliver de unge orgelelever også aktive deltagere i kirkearbejdet.

Orgelundervisning er en fantastisk tilføjelse til kirkernes børneprogrammer. Som alle andre  børneaktiviteter er målet at udvide børnenes horisont, udvikle en selvstændig tankegang og skabe positive og gode minder. Sidste år fik vi chancen for at rejse omkring i landet med orgelfestivaler for børn, og vi er både taknemlige og bevægede over hvor godt vi er blevet modtaget.

Fra 2011 har jeg også haft babysalmesang i Akureyri Kirke og nu for nyligt også i nabokirken Glerárkirkja. Vi har et godt samarbejde mellem de to kirker. En eller to gange om året rejser jeg så til de mindre steder omkring med mit babysalmesangudstyr og synger og leger med børn og deres forældre.


Akureyri

Akureyri er en stor havneby, hvor der kommer mange krydstogtskibe, som lægger til om sommeren. Det er blevet en populær turistby med mange gode restauranter og cafeer.

Akureyri Kirke er et markant symbol på byen og er kendt for sin arkitektur og smukke beliggenhed. Den er tegnet af den berømte arkitekt Guðjón Samúelsson og færdiggjort i 1940. Kirken er et eksempel på Samúelssons nationalromantiske stil, der er kendetegnet ved brug af naturmaterialer og inspiration fra islandske landskaber. Akureyri Kirke er bygget af beton og har et markant tårn, der er 32 meter højt. Kirkens indre er præget af en smuk enkelhed med hvidkalkede vægge og et højt hvælvet loft.