Skrevet af Katrine Bach Skovmand.

Sigurd og det magiske orgel - det VAR magisk!

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 6


Anmeldelse af koncert i Musikkens Hus d. 3. oktober 2021

Af Katrine Bach Skovmand, klassisk sanger og korleder ved Sct. Olai Kirke, Hjørring

”Jeg har også set et orgel henne i en kirke!” ”Ja, og de har også et orgel der, hvor min lillesøster blev døbt!” ”Det lød godt nok højt!” ”Man kunne slet ikke høre de højeste toner. Det var kun hunde, der kunne høre det!” ”Det der piratfiskmusik…DET var virkelig mærkeligt!” (efterfulgt af en ret syret piratfiskdans)

Jeg kunne ikke dy mig og brød ind: ”Ved I godt, at man kan få et arbejde, hvor man spiller på sådan et orgel?”
Spirer: ”WHAAAAAT?!?!? Hvor VILDT!”

Børnene fra Sang&Klang Spire- og Juniorkor i Hjørring havde ugen før sunget hele dagen sammen med 170 af stiftets andre FUK-korister i shwet ”Sigurd og det magiske orgel”. Sidstnævnte betjent af domorganist Jørgen Ellekilde. Nu sad de over spaghettien efter veludført dåd til Gud og Spaghetti og snakkede livligt. Som korleder bliver jeg glad i låget over børnenes umiddelbare glæde og overraskelse over instrumentets coolness i deres øjne.

Showet var stablet på benene som en del af Aalborg-kirkernes musikfestival 2021. En veludført charmeoffensiv for orglet som instrument akkompagneret af 200 korbørn og band for en sal fuld af forældre, som blev forført af Sigurd Barretts altid friske tilgang til seriøst stof. Der blev både spillet Bach, Vierne og Farrington, blues, band og brus. Børnene var dybt optagede af at gætte hvilke dyr, der blev spillet i Animal Parade. Forældrene blev spiddet i quizzen, hvor børnene skulle svare på, om det var Bach, Rasmus Seebach eller Anders And, som havde komponeret G-durkoncerten, og om Vierne var født i Frankrig eller Legoland. De stakkels forældre blev bedt om at redegøre for Bachs skostørrelse og føde- og dødsår. Ungerne vandt bragende stort. Fis og ballade og god musik i mange genrer. Og tydeligvis sad budskabet fast. Mine spirebørn snakkede om repertoire og instrument - ikke om kager, togtur og ondt i fødderne. Selvom der både blev spillet blues, band og Star Wars, var det det klassiske repertoire, de diskuterede.

Koncertidéen er fostret i udvalget omkring Aalborg Kirkernes Musikfestival og blevet til i samarbejde med Musikkens Hus i Aalborg. Der var et ønske om at nå bredere ud end til de 10-15 juniorkonfirmander, man normalt har til orgelfremvisning. At nå et større publikum. Sigurd takkede ja til opgaven og har hele vejen i samarbejdet med Jørgen Ellekilde været loyal mod budskabet og interesseret i projektet, som handlede om at få formidlet viden om orglet og orgelmusikken.

I mine øjne var det en genistreg, som helt klart kalder på gentagelse. Det siges, at skal børnene sendes til musik, litteratur og billedkunst, skal man have fat i mødrene. Og her sad en sal fuld af forældre og bedsteforældre med åbne hjerter og grin på læben og blev direkte opfordret til at sende deres børn på musikskolen til orgelundervisning. Ungerne havde det sjovt og kom hjem som endnu dygtigere sangere. Det eneste, der manglede, var en flyer i hånden på vej ud af salen med kontaktoplysninger til stiftets musikskoler og orgelklubben.

Repertoire:
J.S. Bach: G-durkoncert 1. sats
Louis Vierne: 1. orgelsymfoni finale
Sigurd Barrett: Tosset med tangenter
Iain Farrington: Animal Parade (uddrag af nogle af satserne)
Mendelssohn: Bryllupsmarch
Hovedtemaet fra Star Wars
Sigurd Barrett: Diverse sange og salmer