Skrevet af Bine K. Bryndorf.

Nekrolog Henrik Fibiger Nørfelt (1940-2021)

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 20


Tidligt tirsdag nat den 26. oktober døde Henrik Fibiger Nørfelt, 81 år gammel. Han var en markant kollega, et varmt og elskeligt menneske og en yderst kyndig fagmand.

Henrik blev født i 1940 i Hellerup, og blev først uddannet som orgelbygger hos Th. Frobenius & Sønner, før han i 1969 tog kirkemusikalsk diplomeksamen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. På konservatoriet var han elev af Aksel Andersen og Jørgen Berg. Efter eksamen videreuddannede han sig hos Leif Kayser (satslære) og Niels Henrik Nielsen (orgel). Henrik var med til at grundlægge Det Danske Orgelselskab i 1970 og sad en lang årrække i selskabets repræsentantskab, fra 1981-89 som formand. 2002-16 var han medredaktør på selskabets tidsskrift ORGLET. Henrik var selv en glimrende skribent og en flittig forfatter til artikler i ORGLET.

Hans arbejde for Orgelselskabet vidner om en livsnerve i hele hans virke: Den store interesse for orgelhistorie og orgelbygning. Den fik sit tydeligste aftryk i restaureringen af de to orgler i Helsingør, hvor han virkede næsten 25 år: Sankt Mariæ Kirke og Kronborg Slotskirke.

Henrik var også en ivrig forkæmper for kirkemusikken. Han skrev selv salmemelodier og var meget bevidst omkring sammenhængen mellem tekst og melodi i en god salme. I 1983 udgav han et årelangt arbejde omkring melodier til Grundtvigs salmer i bogen En ny sang i Danas mund - en registrering og vurdering af melodivalget før og nu til N.F.S. Grundtvigs a-salmer i Den danske Salmebog. I ti år var han medlem af salmebogskommissionens kirkemusikalske udvalg. Han har undervist i både liturgik og salmekundskab.

Henrik har været ansat som organistassistent ved Garnisons Kirke i København, som organist ved Gladsaxe Kirke, Skovshoved Kirke og fra 1985-2009 ved Sankt Mariæ Kirke i Helsingør og Kronborg Slotskirke. Efter pensionering i 2009 forblev han aktiv som orgelsagkyndig og skribent. Hans sidste store værk blev den på alle måder fornemme udgivelse Johan Lorentz – Christian 4.s orgelbygger, udgivet i 2019 på forlaget Multivers. I den samlede Henrik sin viden fra årene med arbejdet med restaureringsprojekterne i Helsingør og knyttede bånd til Lorentz’ øvrige virke.

Min sidste samtale med Henrik var i telefonen i starten af oktober. Vi talte kun kort om Henriks helbred, og så straks om orgler. ”Du har verdens smukkeste principaler i Roskilde” husker jeg, han sagde, og med den klang i ørerne vil jeg huske ham.

Æret være Henriks minde!