Skrevet af Mikael Garnæs.

Mød publikum, hvor de er: Odense Internationale Orgelfestival 2021

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 4


Optakten til Odense Internationale Orgelfestival foregik på banegården. Midt i mylderet af rejsende på Odense Banegård spillede Torben Krebs, Anders Grankvist Schou og Tina Christiansen 3 timers orgelkoncert på et lejet elektronisk orgel. ”Mange stoppede for at lytte, og vi snakkede med en del tilhørere og uddelte programmer til festivalen. Det er så uventet at se et orgel et helt andet sted, end man forventer.”

”Vi spillede alt mulig musik, og mange bemærkede, hvor meget man spiller med fødderne. Den visuelle del af orgelspillet er også vigtig, når vi har et mål om at få flere til at få øjne og ører op for det store orgelbrus. Af samme årsag havde vi også storskærm ved alle festivalens kirkekoncerter”, siger festivalleder Tina Christiansen.

I det hele taget var festivalen – ud over at byde på koncerter i traditionelle omgivelser som midtbyens kirker og i koncerthuset med Odense Symfoniorkester – i høj grad lagt an på at nå bredt ud og forsøge at indfange nye målgrupper. Blandt andet skolebørn. ”Børn bliver ikke automatisk præsenteret for orglet, så vi havde inviteret 19 klasser fra forskellige skoler til at se, høre og prøve orglerne i byens kirker. Orgelklubben kom desuden forbi Odense Koncerthus med 20 tilmeldte børn fra fynske musikskoler, og de havde en meget hyggelig eftermiddag, som sluttede med, at de spillede koncert for deres forældre,” fortæller Tina Christiansen.

I dagene 30. september – 7. oktober var det anden gang, Odense Internationale Festival løb af stablen. Den afholdes i ulige år, hvor København og Aarhus holder orgelfestival i de lige år. Og som sagt lægges der også vægt på lidt anderledes koncerter: For eksempel en formiddag med kammermusik i Odense Universitetshospitals Kirkesal, hvorfra man transmitterede en koncert med to organister og musikere fra Odense Symfoniorkester rundt til hele hospitalet. Tina Christiansen: ”Det er vigtigt for os også at nå ud til dem, som ikke har mulighed for at komme til os. Og nogle gange skal man møde folk dér, hvor de er, og give dem, der endnu ikke ved, at orgelmusik er fantastisk, en særlig oplevelse.” Derfor rykkede festivalen også ud til professionshøjskolen UCL med en orgelkoncert for alle de studerende.

Betegnelsen international skal tages alvorligt. Stort set alle de ”klassiske” kirkekoncerter var med udenlandske navne, ligesom åbningskoncerten blev spillet af amerikanske Nathan Laube sammen med Odense Symfoniorkester. Der var også masterclass med studerende fra landets tre konservatorier med franske Jean-Baptiste Robin. Der var offentlig adgang, hvor forbipasserende kunne lytte med.
Ved finalekoncerten i Odense Koncerthus havde man tænkt stort: Et program med den engelske orgelkomet Jonathan Scott samt mere end 100 sangere fra en række fynske kor under ledelse af den for nyligt debuterede kordirigent Jonas Rasmussen. Programmet var helt igennem engelsk: Værker for kor og orgel, Elgars orgelsonate og som finale Jonathan Scotts transskription af Elgars ”Pomp and Circumstance March nr. 1”, hvor også publikum stemte i med ”Land of Hope and Glory”. Taget var ved at løfte sig, som man kan høre på festivalens Facebook-side.

Festivalen viste, at der er et stort publikum til orgelmusik i Odense. Tina Christiansen er optimistisk vedrørende fremtiden: ”Vi må ud med vores musik og vores dejlige instrument, og i 2023 håber vi at lave Odense Internationale Orgelfestival for tredje gang.”