Skrevet af Poul Skjølstrup Larsen.

Europæiske perspektiver i Strasbourg

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 18


Af Poul Skjølstrup Larsen, næstformand for DOKS

Den årlige ”European Conference for Protestant Church Music” fandt sted i dagene den 23.-26.9., og som ofte før i Strasbourg. Der var 37 deltagere fra 17 forskellige lande. Undertegnede deltog som DOKS’ repræsentant. Dagene var spækket med interessante foredrag og diskussioner. Her kommer et lille uddrag af to af de vigtigste emner.

Sacred Music in a Secular Society

Under den titel holdt Dr. Jonathan Arnold et meget inspirerende foredrag. Han har en fortid som sanger i blandt andet St. Paul’s Cathedral Choir og i The Sixteen. I dag er han præst i den anglikanske kirke og professor i teologi.

Han er meget optaget af hvordan musik, som er skrevet i en sakral sammenhæng, påvirker det moderne menneske, også når den optræder uden for sin oprindelige kontekst. Hvad sker der når man opfører Bachs Matthæuspassion i en koncertsal en sommeraften, hvor der er 30 grader udenfor? Her er det moderne menneske ”fri” for en religiøs ramme. Han citerede John Eliot Gardiner, der har sagt, at når han dirigerer Bachs passioner er han kristen. Når koncerten er forbi, er han sekulær.

Da Arnold var professionel sanger, optrådte han i både katedraler og i koncertsale med forskellige kor. Gejstlig musik er ikke kun blevet mere tilgængelig end den nogensinde har været, men den er også blevet meget mere udbredt. Det var mens han arbejdede med disse kor, at han kunne se, hvordan publikum, i modsætning til menigheder, reagerede på gejstlig musik. Hvordan reagerer de institutionelle religioner på det faktum? Er det på tide, at de genvinder den sakrale musik som en del af den religiøse tradition, og gør folk bevidste om dens funktion i en trossammenhæng, eller er det nok, at den sakrale musik står alene? Arnold har forsket i den fremtidige rolle for den sakrale musik.

Arnold har både en sociologisk og psykologisk tilgang i sin forskning. Han fokuserer på to kategorier af lyttere, katedralmenigheder og koncertpublikum. Han har offentliggjort to undersøgelser, som kan findes på http://www.experienceofmusic.org/

Gennem disse undersøgelser håber han at klargøre, hvordan folk reagerer på musik i bestemte omgivelser, og komme til nogle konklusioner om, hvor det sakrale er koncentreret i vores samfund, og hvordan folk bruger denne musiks sprog.

Se også en omtale af bogen Sacred Music in a Secular Society i Organistbladet nr. 1, februar 2020.

StayTuned

Peter Ouwerkerk, der er leder af den berømte orgelfestival i Haarlem, holdt et oplæg om sit projekt ”StayTuned”. Han oplever det samme i Holland, som også er en tendens i mange andre europæiske lande, at interessen for at spille orgel blandt unge mennesker er dalende, til trods for, at Holland har usædvanligt mange orgler af høj kvalitet. Den manglende interesse falder samtidig med, at frafaldet til den hollandske kirke er meget stor.

Inspireret af ”Stader Jugend-Orgelforum”, og takket være frigjort tid under coronaepidemien, besluttede han at lave en hollandsk pendant til projektet i Stade.

Forbilledet ”Stader Jugend-Orgelforum” startede i 2008. De arrangerer en uges undervisning for unge mellem 12 og 18 år på de berømte orgler i Stade, Buxtehude og omegn. Der deltager godt 20, fortrinsvis fra Tyskland. Undertegnede har en tysk elev, der har deltaget to gange. Deltagelsen har givet ham et stort skub fremad, og han har fundet gode venner rundt i Tyskland, som har samme interesse. http://jugendorgelforum.de

Peter Ouwerkerk oplever, at mange børn er optaget af et spille orgel eller klaver, men ofte falder de fra når de bliver teenagere. ”StayTuned” er derfor for unge mellem 12 og 18 år. Der arrangeres sammenkomster, hvor de unge kan få muligheden for at spille på fantastiske orgler rundt i Holland, orgler som de nok ellers aldrig ville få chancen for at spille på. Desuden er der en sommerskole, hvor de dygtige organister underviser, og hvor de kan møde orgelbyggere. Der arrangeres også undervisning i grundskolen, hvor eleverne får mulighed for at bygge en model af et orgel, og siden får de mulighed for at se og høre et rigtigt orgel. Se mere om projektet på www.staytuned.nu