Folkekor og koncerttilhørere
Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2020, s. 18
Af Sven-Ingvart Mikkelsen, professor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Tidligere organist ved Frederiksborg Slotskirke og Sankt Markus kirke, Frederiksberg
I forlængelse af temaet i Organistbladet december 2019, ”Hvad kan vi gøre for at trække tilhørere til koncerter”, kan jeg ikke lade være med at fortælle om endnu en mulighed for at skabe en ”koncertmenighed” i sin kirke. Der er ingen tvivl om, at hvis man skal være virkelig effektiv, så skal man spille på mange strenge, og der er en konstant udvikling og forandring i kommunikationsmetoderne, så man må hele tiden følge med.
Både Jens Christian Wandt og Jonas Hellesøe kommer med glimrende tanker og idéer til, hvordan vi kan komme ud med budskabet om alle vore gode musikalske udfoldelser. På konservatorierne gør vi vores bedste for at forberede de studerende på det arbejde, som de skal ud til efter deres eksamen, men måske bør vi i endnu højere grad forberede de studerende på, hvilke entreprenørskabsmæssige udfordringer de vil blive stillet overfor i deres kommende organiststillinger? Derfor har vi på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium netop taget hul på en række seminarer, hvor jeg vil gennemgå forskellige elementer i det praktiske organistarbejde, såsom koncerttilrettelæggelse, udformning af koncertprogrammer, tilrettelæggelse af gudstjenestemusik, koradministration, budgetforståelse, mødeplanlægning, og ikke mindst markedsføringsstrategi,- med andre ord: alt det som en organist skal kunne arbejde med, udover at være en god musiker.
Men som et direkte supplement til de to artikler i december-nummeret vil jeg gerne her komme med en helt konkret opskrift på, hvordan man kan samle et godt og interesseret koncertpublikum. Man skal ganske enkelt oprette et folkekor!
Min erfaring bygger på følgende forhistorie: For nogle år siden, mens jeg var organist i Frederiksborg Slotskirke, kom et menighedsrådsmedlem og fortalte mig, at hun var begyndt at synge i et gospelkor. Hun havde egentlig ikke nogen særlig interesse i gospelkor, men det var det eneste sted i Hillerød, hvor hun kunne komme til at synge i kor uden en forudgående optagelsesprøve. Jeg tænkte: kan det virkelig passe, at der blandt de mange klassisk funderede kor i Hillerød ikke er ét eneste kor, hvor der er plads til de korsangere, som ikke har nogen forudgående erfaring eller kundskaber?
Det måtte der gøres noget ved! Og det blev startskuddet til et folkekor (som senere kom til at hedde Frederiksborg Slotskirkes Sognekor), hvor grundlaget skulle være, at der var plads til alle. Eneste forudsætning skulle være lysten til at synge i kor, og repertoiret ville blive fastlagt ud fra en vurdering af, hvad der var muligt på grundlag af de sangere, som mødte op.
Allerede fra start kom der 30-40 sangere til prøverne mandag aften, og tilslutningen er sidenhen kun blevet større. Koret har haft selvstændige koncerter, og det har medvirket i større koncerter sammen med Slotskirkens Kantori. Begejstringen og arbejdsindsatsen har været stor, og det er lykkedes at opnå forbavsende gode resultater. Koret blev på et tidspunkt overtaget af slotskirkens anden organist, Ulla Handler, som stadig holder gang i alle de glade korsangere.
Og nu kommer vi til sidegevinsten:
Alle sangerne i folkekoret/sognekoret fik helt naturligt en interesse for kirkens øvrige musikliv, og derfor kunne man efterhånden se flere og flere af korsangerne møde flittigt op til såvel orgelkoncerter som alle mulige andre koncerter i Frederiksborg Slotskirke. Arbejdet med folkekoret/sognekoret blev således et arbejde, som havde en positiv afsmitning på koncertlivet ved kirken i det hele taget.
Da jeg for tre år siden blev organist ved Sankt Markus kirke på Frederiksberg, undrede det mig, at man ikke kunne samle flere tilhørere til koncerterne. Jeg tænkte, at min erfaring fra folkekors-arbejdet i Hillerød måtte kunne bruges igen. Men denne gang på en lidt anden måde.
Konceptet skulle være det samme: klassisk korsang for alle, uanset om man kan læse noder eller tidligere har prøvet at synge i kor. Der er plads til alle, der har lyst!
Men i stedet for prøve hver mandag aften forsøgte jeg mig med korprøver på torsdage kl 17-19, hvilket betyder, at nogle kan komme forbi på vej hjem fra arbejde, og andre kan nå et andet arrangement senere på aftenen. Såvel tidspunktet som konceptet viste sig at falde i god jord. Der var et overraskende stort behov for et klassisk funderet folkekor, hvor man kunne komme og synge med, bare fordi man havde lyst!
I et folkekor, hvor mange møder op helt uden musikalske forudsætninger, så er det klart, at man skal gå langsomt til værks. Men jeg har hele tiden arbejdet med rigtige korpartiturer, og med fælles hjælp, diverse YouTube- og midi-øvefiler samt masser af terperi og en god portion tålmodighed, så er vi faktisk nået rigtig langt. Og når så indstuderingen endelig er nogenlunde på plads, er det fantastisk at opleve den helt enorme sangglæde, som er så uendelig meget vigtigere, end om vi nu lige har fået de helt præcise musikalske nuancer på plads.
I Sankt Markus kirke valgte jeg at arbejde med to projekter om året, hvert projekt med ca. 10 prøver. I hvert projekt har vi arbejdet hen imod en koncert eller en gudstjeneste, hvor vi har opført et større værk. Sangerne i kirkens faste kor har suppleret ved de sidste prøver og ved koncerterne, og det har således været muligt at opnå forbavsende gode resultater. Flere gange har vi arbejdet sammen med strygeorkestre fra enten Frederiksberg Musikhøjskole eller Suzuki-instituttet, og vi har ofte haft studerende fra konservatoriet med som solister. Dette samarbejde mellem amatører og professionelle samt børn og voksne i alle aldre, har vist sig at være til stor inspiration for alle deltagere.
Sankt Markus kirkes Folkekor blev en succes allerede fra start. Ved den første prøve havde jeg forventet omkring 25 deltagere. Der kom 50!
Jeg tænkte, at de siver nok væk, efterhånden som nyhedens interesse fortoner sig. Men der skete det modsatte. Der kom flere til, og nu kommer der omkring 75 glade og energiske korsangere i alle aldre hver torsdag.
Og sidegevinsten:
Vi har fået en fast flok af interesserede tilhørere ved alle koncerter i Sankt Markus kirke. For de 75 folkekorsangere interesserer sig naturligvis også for alt det andet, som foregår i kirken, hvad enten det er koncerter, morgensang, litteraturaftener eller højmesser.
Erfaringen er således, at den aktive musikudfoldelse er et fantastisk grundlag for at slutte op omkring alle musikarrangementer i kirken, også de arrangementer, hvor man ikke selv deltager aktivt.