Skrevet af Jonas Hellesøe.

Bekendelser fra en SoMe–elsker

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2019, s. 6


Om at bruge sociale medier som kirkemusiker

Af Jonas Hellesøe, organist i Risskov Kirke 

Introduktion

Da jeg i 2017 spillede min kandidatkoncert i Aarhus Domkirke, var der 2600 mennesker, der sad og lyttede til koncerten.

Sensationelt – Er vi mon tilbage ved Lemares tid, spørger I?

Nej, desværre ikke. De fleste, der lyttede til koncerten, sad med deres computer eller telefon og kiggede med på Facebook, hvor jeg livestreamede den.

Ét minut før streamen startede, nåede jeg at dele den på et par af de internationale organist–facebookgrupper jeg er medlem af, og det gjorde, at folk over hele verden endte med at se koncerten. 

Jeg gentog det hele, da jeg spillede min debutkoncert i Symfonisk sal i midten af oktober.

Både før og efter denne koncert har min livestream–afhængighed taget meget til – jeg har livestreamet 60–70 solokoncerter på Instagram de seneste år- og hver gang er der en masse af mine følgere, der kigger med.
På Facebook kan man lade en livestream blive liggende, og derfor ligger både min kandidat– og debutkoncert frit tilgængelig.
På Instagram er det lidt noget andet – en livestream kan blive liggende i 24 timer, og forsvinder så.

Hvorfor al denne snak om sociale medier?

Som organist spiller man på et fantastisk instrument, men man sidder tit skjult bag et rygpositiv, og de færreste ved, hvilket velklingende og udtryksfuldt et instrument, orglet faktisk er.

Jeg synes, vi som ambassadører for vores instrument har en vigtig opgave i at sprede glæden ved orglet.
Min erfaring er, at hvis man fanger folk der, hvor de er, og viser dem vores instrument, er de oftest interesserede og nysgerrige. Jeg har følgere på Instagram, hvis egen profil udelukkende består af billeder af røde motorcykler, og de vælger altså alligevel at følge en aarhusiansk organist.
Man behøver ikke noget specielt udstyr – de fleste af os har efterhånden telefoner med kameraer, der kan optage video og lyd i en god kvalitet, og de nodestativer, man finder på pulpiturerne rundt omkring, er fremragende stativer til en smartphone. 

Brug af Instagram og Facebook i praksis

Facebook er der hvor alle er, og vi kan ofte bruge den facebookside, vores kirke har oprettet her til at lægge små reklamer op for orgelkoncerter. Livestreaming kan også ske gennem denne side.
Nøjes ikke med at reklamere  for en orgelkoncert ved at skrive en statusopdatering til dine private venner, men lav i stedet en begivenhed, del den i diverse grupper, og invitér personer,  der kunne være interesserede.

Instagram er i høj grad det sted, hvor de unge er flokket til, måske som en modreaktion på at alle de voksne er på Facebook. Det er et medie fyldt med flotte billeder og videoer, og det sætter større krav til hvad man lægger op, end  tilfældet er på Facebook.
Det største krav til et Instagram–opslag er ikke teksten, nyhedsværdien eller indholdet – det er det visuelle.

Det kan til gengæld også bevirke, at man som musiker virkelig kan skille sig ud – som organister har vi ufatteligt smukke instrumenter, og det ser altid fascinerende ud, når man spiller på et orgel. Nogle gange kan man være så heldig, at Instagrams algoritme “fanger” ens video og viser den til en masse mennesker, som det skete her:

Videreudvikling

Min meget simple idé med at sætte en telefon op og livestreame kan naturligvis udbygges i det uendelige. I denne sommer har jeg til de 8 prædebutkoncerter, jeg spillede rundt omkring i landet, medbragt et trådløst system fra canadiske Røde og en optager fra Zoom, der gjorde, at jeg kunne sende lyden nede fra kirken op til orglet, og derved få det perfekte resultat, når jeg livestreamede: Video af musikeren ved orglet, men den “våde” lyd fra kirkerummet hvor man hører orglet som det var tiltænkt, med rummets akustik og med den rette balance.