Nekrolog - Karsten Blond 1944-2018
Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 20.
Karsten Blonds bratte bortgang d. 13. oktober er kommet som et chok for os, som kendte ham. Han var kun syg i meget kort tid. Randers, ja hele Danmark har mistet en personlighed, som gennem 44 år satte sit markante spor i musiklivet i Randers, og som gang på gang vendte hjem med fornemme priser fra korkonkurrencer med et af sine kor.
Karsten Blond blev uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i 1973 og ansat i Holme Kirke, men allerede i 1974 blev han ansat ved Sct. Peders Kirke i Randers, hvor han stadig var i fuld vigør ved sin død. Da Karsten fyldte 70 år i 2014, udtalte han til avisen ”at musik, orgel og kor jo er mit levebrød, så helt at stoppe med det kommer jeg nok aldrig til”. På en tragisk baggrund skulle dette udsagn vise sig profetisk, da det var planen, at Karsten skulle deltage i en korkonkurrence med Sct. Peders Ungdomskor i Venedig i efterårsferien i år. Det nåede han ikke, men koret valgte at vise ham den sidste ære ved at tage af sted. En af koristerne tog dirigentstokken, og koret formåede midt i sorg og savn af deres store mester at vinde to guldmedaljer.
Jeg har været kollega med Karsten i næsten 24 år og har haft en del samarbejde med ham om forskellige projekter, hvor jeg altid har sat stor pris på Karstens fantastiske overblik og planlægning til mindste detalje samt hans hjælpsomhed. Han huskede som en elefant, og derfor var det altid godt at spørge ham. Som kollega var Karsten altid klar til at hjælpe med noder, ideer, faglig sparring osv. Han gav meget af sig selv til sin passion, sit fag, til musikken, men uden, at det kom til at handle om ham selv.
Karsten var en person, som turde være sig selv, ordknap, ydmyg, lidt distræt, en ildsjæl - og også fuld af humor. Hans seriøsitet, fokusering og kredsen om små detaljer under det sikre overblik var enestående. Kirkemusikken og gudstjenesten betød meget for Karsten, hvor hans eminente ledsagelse af salmesangen gav menigheden lyst og glæde ved at synge med.
Karsten Blond brændte for kormusikken. Han stiftede Sct. Peders Koncertkor omkring 1980. Med koret deltog han i mange internationale korkonkurrencer, bl.a. Bela Bartok korkonkurrencen i Debrecen, Ungarn, og han er kommet hjem med mange medaljer. I 1996 stiftede han Sct. Peders Ungdomskor, som han var korleder for til sin død. Gennem årene ved Sct. Peders Kirke er det også blevet til Sct. Peders Drenge- og pigekor, aspirantkor og i 1989 Randers Kammerkor, som han var korleder for indtil 1997.
Karsten Blond har som korleder åbnet et vidunderligt univers for mange, som gennem årene har sunget i et af hans kor. Han har lært koristerne en sangers vigtigste redskaber: kropsholdning, vejrtrækning, støtte, bruge sine ører, frasere, osv., og han rettede til med kyndig hånd og en enkel direktion. Med hans ildsjæl, ildhu og korpædagogik har han fået sangerne til at opføre komplicerede værker, som mange ikke havde troet muligt.
Som koncertgænger i Sct. Peders Kirke til en korkoncert med Karsten på dirigentpodiet har jeg og mange andre glædet os over det varierede repertoire i eminente arrangementer. Altid et veltilrettelagt program, som klingede smukt. Ofte domineret af nyere nordisk kormusik, som han havde en stor kærlighed til. Han havde igennem mange år et tæt samarbejde med Knut Nystedt, som har skrevet flere værker til Sct. Peders Kirkes kor.
Jeg sang i Randers Kammerkor i to år under Karstens ledelse, og jeg var imponeret over, hvor meget han fik ud af os sangere med sin enkle og simple, men præcise direktion. Da vi organister i Randers i anledning af 500 år for Reformationen afholdt en orgelsafaridag med koncerter i fem af byens kirker, så publikum kunne opleve nogle af de samme værker på forskellige instrumenter, var Karsten straks klar med at finde repertoire over Luther-salmer af forskellige komponister gennem tiderne.
Karsten var også med til at danne paraplyorganisationen Korby Randers, hvor han sad med i bestyrelsen til sin død. Foreningen skaber forum for korprojekter og opførelser af større musikalske værker; bl.a. Chess, Hør Lyset og Watermusic. Karsten Blond var også sammen med bl.a. sin kone Lene med til at arrangere store internationale korfestivaler i Randers med deltagelse af en lang række danske såvel som udenlandske kor.
Tak for alt du gav. Æret være Karstens minde.