Nekrolog Jørgen Berg, 4. juni 1928 – 25. september 2016
Organistbladet november 2016.
Jørgen Berg, der døde i september, 88 år gammel, havde et ansigt så venligt og så karakteristisk, at Carl Th. Dreyer insisterede – om end forgæves – på at få lov til at bruge ham i en film. Elskværdigheden var ægte nok, og man fik det indtryk, at han hvilede trygt i nuet. Men det milde udtryk var parret med en usædvanlig arbejdsevne. Han hvilede såvist ikke på sine mange laurbær, og han nåede langt på flere fronter.
Han begyndte med klaver på konservatoriet; han har optrådt som pianist og akkompagnatør og har sidenhen uddannet sig yderligere i udlandet. Men han blev hurtigt grebet af orglet og tog organist-eksamen med Emilius Bangert som lærer og med Paul Nicolet i Lindevangskirken som yderligere inspirator. Dengang kunne man gå i mange år uden at få ansættelse, men allerede 25 år gammel blev han N.O. Raasteds organistassistent i Københavns Domkirke – et flot sted at begynde karrieren, må man sige. Her spillede han også koncerter med mange nyere orgelværker og uropførelser og havde en del programmer i radioen, hvor Palle Alsfelt bestyrede orgelmusikken. Han var også med til adskillige koncerter i Christiansborg Slotskirke med Mogens Wöldike og Københavns Drengekor, foruden orgelkoncerter i og uden for Danmark. Han havde et fint forhold til Finn Viderø, og mindedes med glæde, når Viderø spillede Max Reger. Det er ellers ikke Reger, vi mest forbinder med Viderø.
Efter fem år i domkirken blev det til tredive år i Frederiksberg Slotskirke hos pastor Erik Stub og til sidst ti år i Brønshøj, Københavns ældste kirke, med godt orgel og musikglade præster. ”Det var et smørhul”, sagde han siden. Et fremragende kirkekor kunne han selv sørge for. Efter pensioneringen har han været organistvikar i cirka fyrre kirker.
Alt dette kunne være en karriere. Men det var slet ikke nok for Jørgen Berg. Han havde diplomeksamen i musikteori og musikhistorie, og havde taget musikpædagogisk eksamen hos Bjørn Hjelmborg sammen med Ib Nørholm og Per Nørgård. Han havde gået i dirigentklassen hos Sv. Chr. Felumb sammen med Ole Schmidt, og fortsatte med at blive undervist af dirigenter som Arne Hammelboe, Herbert Blomstedt og Pierre Boulez i Basel. I Paris gik han et halvt år til klaver hos Vlado Perlemuter og til orgel hos Gaston Litaize.
Alt det skulle bruges - og blev brugt! I tredive år var han docent på Det kgl. Danske Musikkonservatorium i korsang, korledelse og generalbasspil. Over hundrede organister landet over har lært kordirektion af ham. Han underviste også på PO-kursus i Haslev og var lærer på Blindeinstituttet og konservatoriet i Odense. Med de konservatoriestuderende i København har han opført en række store korværker fra barokken og wienerklassikken til Stravinskij, Rautavaara, Lewkovitch og Ib Nørholm. På amatørorkesterstævnerne på Askov dirigerede han Beethoven-symfonier. Det teologiske kammerorkester, Præsto, dirigerede han i tre sæsoner; samarbejdet og rejserne med Minna Hess Thaysens Zahle-kor blev til mere end fyrre år. I fem år var han sanglærer på Metropolitanskolen; i atten år dirigerede han Musikforeningen Euphrosyne og opførte her halvanden hundrede orkesterværker, foruden uropførelser af Anders Nordentoft og Hans Abrahamsen. I femten år var han fast gæstedirigent for Radiokoret med omkring fire årlige koncerter. Studenter-Sangforeningen ledede han i fem år, og han har koncerteret med Göteborgs Radiokor. Ikke mærkeligt, at han blev ridder af Dannebrog i 1978.
Og så har vi slet ikke talt om de lykkelige år med KFUM-Sangerne (i dag Det danske Kammerkor). Treogtredive år, der har haft menneskelig betydning for de enkelte sangere og for Jørgen Berg selv. Et utal af gode koncerter er der kommet ud af dette samarbejde, både i danske byer og rundt i Europa, to gange i USA, i Moskva og endog medvirken ved en højmesse i Peterskirken i Rom. KFUM-Sangerne har han dirigeret sammen med landsdelsorkestrene i Aarhus, Aalborg og Sønderjylland foruden Radiounderholdningsorkesteret og Tivolis Symfoniorkester, og han havde indstuderingen, når koret en tid var fast koncertkor i Tivoli. Blandt sangerne her fandt han sin dejlige kone, Inger.
Jørgen Berg døde mæt af dage, og hans bisættelse fra den stopfyldte Brønshøj Kirke blev en festgudstjeneste med salmesang, der fik væggene til at bulne udad. Hans provst Karsten A. Woll talte, hans gamle kirkekor sang korsatser, og hans efterfølger på orgelbænken, Bente Kiil Toftegaard spillede, så det var en lyst. Salmevalget var sigende: Sorrig og glæde de vandre til hobe, Du som går ud fra den levende Gud, og O Herre Krist! dig til os vend.