Skrevet af Jane Laut.

Anmeldelse - Syvfoldig komposition

Organistbladet juli 2016.

skrevet i anledning af renovering og udbygning af Marcussen-orglet i Sct. Nicolai Kirke, Svendborg, 2016

Tore Bjørn Larsen: BOOK of TWELVE for orgel (2015). Canticum Novum; Skandinavisk Parafrase over Fadervor; (like a) WILDFIRE for blandet kor (2015).

Orgeldelen består af 12 sæt præludier og fugaer, som spilles i fire afdelinger af ca. et kvarters varighed. De tre kordele, af ca. 5 minutters varighed, skydes ind som mellemstykker. Det er således orgelmusikken, som har hovedrollen, modsat de fleste kor/orgelkoncerter, hvor orglet ofte spiller en mere underordnet rolle.

”Ny tid kræver ny musik”. Med disse ord indledte Tore Bjørn Larsen sin velkomst ved uropførelsen mandag den 2. maj i Sct. Nicolai Kirke, Svendborg. Samtidig vedgår komponisten at stå på skuldrene af en lang række af forgængere fra Joh. Seb. Bach til Olivier Messiaen.

Værket kan opdeles i tre grupper.
1. Præludier og toccataer, som indbyrdes er meget forskellige i kompositionsteknik, meget fantasifulde og trækkende på inspiration fra Stravinskij-moduler i Fibonacci-rytme til perpetuum mobile, à la Bachs kendte C-Dur-præludium fra Wohltemperiertes Clavier. Verden uden for vesteuropæisk tradition er repræsenteret med arabisk improvisation over drone-figur. Dernæst følger mere vante titler som Italiensk toccata, Passacaglia, Lullaby og Pastorale.
2. 3- og 4-stemmige fugaer. Fugaen er i sin natur en meget stram form. Tore Bjørn Larsen har givet sig selv et benspænd mere. Hver af de 12 fugaers tema indeholder nemlig skalaens 12 toner. Med undtagelse af fuga IV, hvor temaet er bygget af en heltoneskala. Dog indeholder tema sammen med kontrapunkt alle 12 toner. Når komponisten vælger en så ekstremt stram form, er der fare for, at noget kommer til at ligne noget andet til forveksling, og under et par af fugaerne overvejede jeg at tænke på noget mindre kedeligt.
3. De 3 kordele, ideelt udført af et blandet kor på omtrent 100 sangere, som det skete ved uropførelsen, bærer præg af at være skrevet af en musiker, som fuldt ud kender sit medie, koret og den menneskelige stemme.

Den første korsats, Canticum Novum, er skrevet over teksten fra Salme 96, ”Syng en ny sang for Herren”. Damestemmerne er opdelt i to halvkor og synger antifonalt. Tore Bjørn Larsen anfører i tekstkommentaren, at man her kan tænke på ”de muntre fugle kalde på hverandre”. Denne syngemåde i kombination med vekslende taktarter og hurtigt tempo har en forrygende animerende virkning.

Den anden korsats, SKANDINAVISK PARAFRASE over FADERVOR, er en 4-stemmig node-mod-node-sats, hvor rytmen følger teksten og derfor ikke kan indpasses i fast metrum. Koret er her delt op i Sverige, Norge og Danmark. Korene er opstillet efter geografien. Først synger Sverige på svensk. Derefter er der indskudt et Kyrie-vers, hvor alle korsangere synger Fadervormelodien bocca chiusa, mens en tenor-solist synger Kyrie-teksten på en anden melodi. Derefter synger Norge Fadervor på norsk sammen med Sverige, som gentager den svenske udgave. Til sidst synger Norge, Sverige og Danmark den inderlige bøn sammen med tenorsolisten, som gentager sit Kyrie.

Den tredje korsats, (like a) WILDFIRE. er en strofisk varieret motet over Grundtvigs tekst ”Stiftet Guds Søn har på jorden”. Titlen WILDFIRE er en oversættelse af LØBEILD. Strofen ”Rygtet derom som en løbeild farer og brænder”, er komponeret som en mangestemmig kanon. Koret er opstillet i en cirkel omkring tilhørerne, således at løbeilden opleves fysisk. Denne kordel er med sine tætte, højt opbyggede harmonier og vældige ambitus af overjordisk skønhed og for mig højdepunktet i værket.

Selvom det ikke er opførelsen, som her skal anmeldes, er det nok værd at tilføje, at de to opførelser med orgelsolist Johan Hammarström, domorganist i Västerås, og det store og særdeles velsyngende kor, fremragende ledet af Alice Granum, ydede værket fuld retfærdighed.
Tore Bjørn Larsen er en myreflittig komponist, som for længst har demonstreret format. Man kan håbe, at han efter denne succes, som bunder i den sjældne kombination af folkelighed og kompromisløs kunstnerisk vilje, har fået mod på at bevæge sig endnu længere ud på de dybe vande.


Orgelpartituret og de tre korsatser er "på eget forlag".

Henvendelse til
Tore Bjørn Larsen
Organist & komponist
Sct. Nicolai Kirke
Svendborg
Tlf: 20 84 35 14
Mail: tore.bjorn.larsen@hotmail.com

Pris: Endnu ukendt