Anmeldelse - Solid basissamling af gode begynderstykker for orgel
Organistbladet februar 2016.
Katrine Immerkjær Kristiansen: Orgelbogen. 96 sider. A4 spiralindbundet. Forlaget Mixtur. Vejl. pris: kr. 199,-
Orglet har traditionelt ikke været et instrument som børn og unge vælger, som de f.eks. vælger at spille klaver, blokfløjte, guitar eller trommer. Der har ikke eksisteret et børn og unge-miljø omkring orglet, som det er tilfældet for f.eks. ovennævnte instrumenter. Men det er, som om der blæser nye vinde.
Et af de gode initiativer er Katrine Immerkjær Kristiansens arbejde med Orgelklubben. Et fantastisk initiativ, som man kun kan ønske alt det bedste for. Og når man tilmed har oplevet Katrines energi og gåpåmod i undervisningssituationen, kan man kun have de bedste forhåbninger for fremtiden.
Hvordan får man børn og unge til at interessere sig for at spille orgel, og hvordan får man dem til at blive ved med det? Det er en større opgave, som kræver ikke så lidt af en indsats. Her er der brug for ildsjæle, og Katrine er absolut en ildsjæl.
En god pædagog kan komme langt, men der er også brug for noget sjovt og inspirerende undervisningsmateriale, og her ser det lidt mere kompliceret ud – materialet glimrer nemlig ved sit fravær. Naturligvis kan man selv gå på jagt i orgellitteraturen og finde stykker frem af en passende sværhedsgrad. Men 4-stemmige koraler med pedal fra koralbogen er nok ikke lige det man skal servere for en begynder, og hvad gør man så? Og hvad med lettere tilgængelige arrangementer af gode klassiske stykker?
Med Orgelbogen foreligger en ”solid basissamling af gode begynderstykker for orgel”, for nu at bruge forfatterens eget ordvalg fra bogens kortfattede forord. Orgelbogen er ikke en pædagogisk lærebog, men netop et udvalg af orgelstykker, om end stykkerne er tilrettelagt med en vis progression for øje. Og vi begynder med den danske salmeskat, hvor der præsenteres koraler i to- og trestemmige udsættelser, både med og uden pedal. Det er absolut overskueligt og klinger fint. Samlingen fortsætter med orgelstykker uden pedal, og her er kortene blandet godt. Alt fra Mozart, Händel, Böhm, engelsk og fransk barok frem til vores egen Peter Møller. Afsnittet med trestemmige satser med pedal byder også på mange gode stykker, bl. a. en fin udsættelse af Griegs Morgenstemning, Leif Martinussens Toccata, Flemming Christian Hansens fine Se, nu stiger solen og et sjovt arrangement af titelmelodien til Olsenbanden. Afsnittet rundes af med Buxtehudes Præludium i C-dur, som vil være en udfordring for mange, men netop udfordringer skal der jo også være.
Samlingens sidste afsnit er slet ikke til at stå for: Stykker for to organister! Alle husker vel hvor sjovt det er at spille firehændigt, og vi har vel alle gjort det på klaver i tidernes morgen. Det er godt tænkt og kan give stof til mange sjove timer ved instrumentet, enten sammen med orgellæreren eller en medstuderende. Her bringes stykker af Bach, Elgar, Brahms, Mozart og Gade.
Orgelstykkerne er ikke forsynet med finger- og fodsætning, og det kan diskuteres, om det havde været en god ide. Imidlertid kan det også være en fin proces at udarbejde finger- og fodsætning sammen med den studerende.
Alt i alt en rigtig fin samling hvor der er tænkt afvekslende både med hensyn til stil og satstyper. Tillykke med det flotte resultat! Måtte det inspirere mange andre til at gøre ligeså.