Skrevet af Mikael Garnæs.

Et spansk barokorgel på besøg i Danmark

Organistbladet august 2013.

Vor Frelsers Kirke i København får fint besøg fra Spanien til efteråret. Et farvestrålende spansk barokorgel, kopi af et orgel fra 1763, bliver stillet op i Vor Frelsers Kirke i august og bliver dér til foråret 2014.

Det er den spanske orgelbygger Joaquín Lois Cabell fra Valadolid, der har bygget en kopi af orglet og låner instrumentet ud til konservatorier, der i samarbejde med en kirke vil bruge orglet til studieformål.

De klassiske spanske orgler omfatter ikke kun de store instrumenter i de berømte katedraler, men også små landsbyorgler med deres helt egen personlighed. Blandt de særlige kendetegn for 1700-tallets castilianske landsbyorgel er de delte registre (der skiller ved C-Cis) i manualet. Der er også ofte kortoktav. De berømte chamade-rørstemmer, ”spanske trompeter”, var en prominent del af orglet siden midten af 1600-tallet og findes også i de små orgler. Der er ingen pedal.

De særlige klanglige og orgelkulturelle træk, der kendetegner disse instrumenter, har inspireret Joaquín Lois til at bygge en kopi af orglet i landsbykirken i det gammelcastilanske Marugán. Netop dette instrument, bygget i 1763 af bysbarnet Juan de Inés y Ortega for lokale midler, henstår nemlig i næsten jomfruelig tilstand, idet ingen ”nymodens” indgreb siden har ændret det fine orgels oprindelige skikkelse. Det er således en klingende repræsentant for rokokotiden, slutningen af den spanske orgelmusiks guldalder.

Vor Frelsers kirkes organist Jens E. Christensen er mangeårig entusiast og kender af iberisk orgelmusik. Den spanske orgelmusik har undertiden været lidt stedmoderligt behandlet herhjemme, og han fortæller, at det heller ikke altid har stået for godt til med kendskabet til spansk orgelmusik i hjemlandet: ”Da jeg for mange år siden var på orgelrejse i Spanien sammen med en kollega, oplevede vi, at præsterne ved katedralerne undrede sig over den mærkelige musik vi spillede på deres orgler. Vi kunne så fortælle dem, at det var deres egen musik. Selv spillede de fugaer fra Bachs Wohltemperiertes Klavier. Hver temaindsats gik langsommere end den foregående.”

Det er disse forsømte skatte Joaquín Lois arbejder på at gøre mere kendte. Med Clarin-projektet bliver et instrument der passer til studiet og opførelsen af det spanske orgelrepertoire stillet til rådighed for områder der mangler et instrument af denne type. Joaquín Lois’ udlån af orglet til Vor Frelsers kirke sker i samarbejdet med Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums kirkemusikeruddannelser. Augustinus Fonden, Toyota-Fonden og DOKS’s Gramex Fond har bidraget økonomisk til at konservatoriets studerende og lærere får denne mulighed for at tilegne sig viden om og hjerte for den klassiske, iberiske orgelkultur.

Jens E. Christensen siger: ”Jeg håber, at der vil opstå et levende forum for spansk orgelmusik, hvor alle aldersgrupper kan være med: unge konservatoriestuderende, professorer og organistkollegaer i stilling. Når det gælder kunst, er det vigtigt at have lejlighed til at øve sig, give sig tid til afslappet eksperimenteren og at gøre sine egne fejltagelser. Alle, der har lyst til at prøve orglet, er velkomne til at henvende sig.”

Joaquín Lois’ orgel præsenteres ved en koncert i Vor Frelsers Kirke 25. august kl. 14. Den officielle åbning finder sted 8. september kl. 15. Orgelstuderende giver iberisk orgelkoncert hver sidste torsdag i måneden kl. 17 i perioden september-marts. 

Mano Izquierda

(Venstre hånds registre)

Flautado Violón 8’

Flautado de 6½ 4’

Quincena 2’

Decisetena 1 3/5’

Decinovena 1 1/3’

Lleno III 1‘

Cimbala III 2/3’

Bajoncillo 4’

 

Mano Derecha

(Højre hånds registre)

Flautado de 13 8’

Flautado Violón 8’

Octava 4’

Quincena y Decinovena 2 + 1 1/3’

Lleno III

Cimbala III

Corneta VI 8’

Clarin 8’

 

Timbales en Re y en La

(Pauker stemt i D og A)

www.pryectoclarin.com