Du er her: 
Skrevet af Lars Kristian Hansen, Klaus Lyngbye.

Anmeldelser

Organistbladet december 2017.

Midt i et maratonprojekt

Af Lars Kristian Hansen

Christian Præstholm: Orgelkoraler, bind 9 og 10. Eget forlag. Pris pr. bind kr. 139,-.

Christian Præstholm er en flittig mand. Han har efter eget udsagn sat sig for at nå en olympisk rekord i en endnu ikke anerkendt olympisk disciplin: At skrive en orgelkoral over samtlige melodier i koralbogen. Det har ingen før ham vist endnu bedrevet/orket(?).

Med de to nævnte bind har komponisten nået at sætte sit præg på 118 salmemelodier, og i skrivende stund er bind 11 og 12 også udkommet. Dem har jeg endnu ikke stiftet bekendtskab med, men gætter på, at Præstholm allerede har passeret 140 melodi-mærket i sin lange vej mod målet (568).

Som brugskomponist manøvrerer Chr. Præstholm professionelt i flere kirkemusikalske genrer. Man fristes til at sige, at her demonstreres et overflødighedshorn af suverænitet, der efterlader brugeren imponeret, men også lettere stakåndet.

Denne kunnen er komponistens styrke, men også svaghed. Den virtuose orgelspiller anes bag de mange, mange noder – man bliver nu og da udmattet ved bekendtskabet. Nogle stykker er for lange til en gudstjeneste (som de vel også er tænkt til) – flere kunne have vundet ved en stramning. Andre er til gengæld rene perler, specielt musikken i bind 9. ”Bryd frem, mit hjertes trang” og ”Kærlighed fra Gud” er mesterligt tænkt med melodiernes begyndelsesmotiv som afsæt for den videre udvikling, hvilket skaber et smukt forløb med høj sammenhængskraft.

Blandt nyere melodier står Asger Pedersens ”Dommer over levende og døde” enkelt og renfærdigt. Også her med et melodimotiv som gennemgående motor præsenteres et gennemsigtigt modalt forløb (det første løse fortegn optræder først i midten af stykket) – og længden er lige tilpas.

Less is more. Måske har komponisten undervejs i sit projekt erkendt den slidte kliche og prøvet at efterleve den. I bind 10 optræder seks små orgelkoraler over melodier af Peter Møller, ofte ikke over en sides penge og også tilgængelige for habile landsbyorganister på mindre orgler. Fine stykker til en gudstjeneste. Fughettaen over ”Du, som ud af intet skabte” virker derimod konstrueret, idéen med tritonusbesvarelse af temaet er måske meget morsom, men resultatet klinger søgt.

Præstholm bevarer ånden i Willy Egmoses melodi til ”Gud, vi er i gode hænder”. Om man bryder sig om kombinationen Grundtvig/letfordøjelig kirkejazz skal ikke ligge arrangøren til last. Satsen er velformet og effektiv – dog kunne klassisk skolede organister godt mindes om, at satsen skal spilles med swingende 8.-dele. Det er stadig ikke en selvfølge for alle.

Bortset fra det, afstår Christian Præstholm fra de italienske foredragsbetegnelser, når det passer ham. ”Temmelig svulstigt” står der over noderne til Berggreens ”Du som vejen er og livet” (Bd. 9).

Den negative satskarakteristik skal vel ses som en postmoderne ironisk kommentar til et satsbillede, der i 4-8-stemmige klangvirkninger er ved at drukne i sit eget akkordfedt. Kitsch eller katedral? Musikken er flot, og Wagner – eller er det Liberace - lurer i kulissen. Med satskommentaren er det, som selv Præstholm er anfægtet og ikke vil vedkende sig sin hang til det skamløst sentimentale. Ved jorden at blive, og hvad vil Godfather Laub ikke sige …

De to nævnte udgivelser bekræfter Christian Præstholms store talent for at skrue en effektiv sats sammen på en formiddag. Og i forhold til tidligere udgivelser er noderne ofte nemmere at håndtere, satsbilledet er i reglen knapt så massivt og tager hensyn til knap så langfingrede udøvere. Hæfterne kan anbefales. Men indstuderingen klares næppe en halv time før gudstjenesten.

Nyt korværk til passion og/eller meditation indspillet

Af Klaus Lyngbye

Nu lægger vinden sig i verdens haver – en sonetkrans. Musik: Per Skriver, Tekst Lisbeth Smedegaard Andersen. Jysk Akademisk Kor, Birgitte Mosegaard Pedersen, sopran; Jens Zacho Boye, recitator, strygekvartet, Morten Heide, direktion. Optaget i Sankt Markus Kirke, Aarhus

Partitur og stemmer kan købes eller lejes hos Per Skriver, tlf.: 30 71 28 30, mail: organist@newmail.dk

http://jysk-akademisk-kor.dk

Bag denne lidt kryptiske tekst gemmer sig et spændende værk til passionstidens koncerter og musikgudstjenester.

Det drejer sig om en sonetkrans med tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen og musik af Per Skriver.

Sonetten er en kunstfærdig og krævende digterisk form, kendt fra bl.a. Shakespeare og Inger Christensen, med 15 digte på hver 14 linjer, som hver har forrige sonets sidste linje som sin første linje, og 15. sonet, ”mestersonetten”, består af førstelinjerne fra hver af sonetterne. Temaet er Lidelseshistorien, sådan som den mødes i de middelalderlige korsvejsmeditationer, de 14 stadier på Via Dolorosa, som stadig kan mødes ved mange sydeuropæiske kirker, afbildet i kirken eller opsat på (bjerg)vejen udenfor, hvor man så kan gå sin pilgrimsvandring og dvæle ved hvert billede (f.eks. Rock Amadour). ”I mange år holdt man fast ved de 14 stationer, men for nylig er der kommet en 15. til. Det gør, at sonetkransen med de 14 sonetter, der til sidst samles i en afsluttende sonet, udgør en naturlig form til en række meditationer over korsvejen”(LSA). Sonetkransen har hyppige referencer til Bibelen og legender, men også til digtere som Kingo, Grundtvig, Dylan Thomas m.v.

Per Skriver fortæller om sin musik, at den ”er tilstræbt at følge teksternes stemning og den enkelte sonets karakter. Motiverne og temaerne i musikken er lavet som en spejling værket igennem, således at den vægtige midtersats, den 8. sonet ”Jerusalems kvinder” står alene med sin helt egen karakter og tematik, hvorimod 7. og 9. sats har fælles motiver, 6. og 10. ligeledes osv. sådan at også første og sidste sats har fælles temaer” – altså den chiastiske opbygning, som vi kender fra f.eks. Bachs motet ”Jesu, meine Freude”.

Værket er skrevet for blandet kor, sopran-solist, recitator og strygekvartet i efteråret 2011 og spiller i alt knapt 5 kvarter. De udførende på cd’en er Jysk Akademisk Kor med Birgitte Mosegaard Pedersen som sopran-solist og Jens Zacho Boye som recitator. Hertil en professionel strygekvartet og i spidsen for det hele står Morten Heide.

Det er en overmåde sympatisk CD, der her er produceret.

Musikken er i et moderat moderne tonesprog, ind imellem med mindelser om Carl Nielsens tonesprog, med en karsk harmonik, langt fra den ellers ofte yndede franske lummer-harmonik, med en for kirkemusik velkendt brug af tonemalerier og imitatorisk sats, også med hele fugaer og endda en flot koralbearbejdelse (i 14. sats: ”Af dybsens nød”). Som nævnt ovenfor er der motivisk og stemningsmæssigt slægtskab i en chiastisk form, som munder ud i 15. sats i lyse Fis-dur klange, et opstandelseshåb i modbillede til 1. sats’ dødsdom.

Det er meget bevidst og flot lavet.

Strygekvartetten er betænkt med en række flotte mellemspil – ud over akkompagnement af koret, og den smukke sopran-solo kaster fin glans over den velskrevne korsats.

Også recitatoren fortjener opmærksomhed. Det er en ikke uvæsentlig rolle, der gør, at vi får den lange tekst med i sin helhed, men som aflaster koret – og lytteren - for en del tekstbærende noder. Recitationen er passet fint ind over og mellem musikken.

Jysk Akademisk Kor klarer – som Birgitte Mosegaard Pedersen - udførelsen af den til tider krævende sats fint og med stor indlevelse. Ingen tvivl om, at de har en dygtig og inspirerende dirigent!

Med cd’en følger en nydelig lille booklet med teksten og noter.

Lad denne komposition og indspilning være hilset som et vægtigt, nyt bidrag til den store mængde passionsmusik, vi i forvejen har – dog ikke på dansk.