Du er her: 
Skrevet af Lars Kristian Hansen, Mikkel Andreassen, Klaus Lyngbye.

Anmeldelser

Organistbladet oktober 2013.

50 korsatser til enhver situation

Af Lars Kristian Hansen

Merete Kuhlmann: Korbog 1: 20 bibelske motetter. Forlaget Mixtur

Merete Kuhlmann: Korbog 2: 30 korkoraler. Forlaget Mixtur

Denne velkomne udgivelse omfatter et repertoire, der stort set dækker enhver kirkelig begivenhed. Næsten alle kirkeårets helligdage er repræsenteret, og i begge bind findes et register, der henviser til deres eksakte anvendelse.

 Alene det øger brugbarheden og anvendelseslysten. Læg dertil et smukt layout, et letlæseligt nodetryk samt korsatser, der ofte holder sig inden for en enkelt side – så har man den travle korleders (og kors) yndlingsmateriale.

 Og så mangler jeg at nævne det vigtigste: Samtlige satser er yderst velklingende og samtidig hurtige at lære. Alligevel er der plads til små overraskelser inden for traditionens rammer. Man aner efterklange af så forskellige komponister som Aksel Madsen, Rued Langgaard og Vagn Holmboe i materialet.

Et grundlæggende træk ved satserne er udnyttelsen af énstemmighed som kontrast til den 4-stemmige korsats. Effektfuldt og tidsbesparende en travl søndag morgen. Musikken er prægnant og meget velklingende. Jeg har brugt flere af dem som Introitus til højmessen og har hver gang modtaget positiv respons fra præster og menighed.

 Korbog 1 benytter tekstcitater fra biblen, nogle gange fra forskellige kilder og ofte sat ind i en musikalsk ABA-ramme. Her viser Merete Kuhlmann sin kunnen som komponist inden for de korte satser, der præsenteres. Prosateksterne giver musikken en plastisk fleksibilitet via skiftende taktarter, undertiden ledsaget af diskrete tonemalerier.

Merete Kuhlman overtræder diskret de klassiske regler for stemmeføring – tenor og bas benytter sig ofte af parallelle kvintbevægelser, uden at man som gammel teorilærer får lyst til at fiske den røde blyant frem. Her er det nærmest et stiltræk. Eller de uopløste dissonanser i fraseslutninger og akkordafslutninger med kvinten i bassen (det, vi på konservatoriet lærte som henholdsvis kvart-kvint og kvartsekstforudhold). I denne kontekst optræder fænomenerne som selvstændige klange – se f.eks. korsats nr. 19 ”Et barn er født os”. En af mine yndlingssatser i dette hæfte er i øvrigt den følgende sats ”Vidste blot også du, hvad der tjener til din fred”. Vaskeægte, velklingende romantisk stemning med ekko af Lange-Müller og Langgaard.

Korbog 2 benytter tekstmateriale fra salmebogen, enkelte af de nyere tilkomne melodier er også med. I alt indeholder hæftet udsættelser af 22 kendte melodier samt 8 nye kompositioner.

Korsatserne veksler fra få- til 4-stemmighed, undertiden gennemført 3-stemmige satser (SAB). Godt gennemtænkt. Nogle kor har undertiden svært ved at kapre tenorer, så her er også noget for dem.

Kernemenigheden vil genkende en del af melodierne på forhånd, trods den nænsomme redigering og de enkelte polyfone afsnit, der sniger sig ind undervejs i nodebilledet. En favorit er udsættelsen af Lindemans melodi til ”Min mund og mit hjerte”, hvor uventede kvintskridtssekvenser bibringer tonebilledet et svensk præg. Jan Johanssons ånd svæver over musikken.

Kirkemusikkens korlitteratur er hermed beriget med 50 nye satser til både gudstjenester og koncerter. Praktiske, overkommelige og smukt dimensionerede.

 

Uden kunstnerisk nødvendighed

Af Mikkel Andreassen

Per Drud Nielsen: Tre motetter til kærligheden for blandet kor a cappella, baseret på Paulus 1. brev til Korintherne (Edition Wilhelm Hansen).

Per Drud Nielsens Tre motetter til kærligheden er komponeret til Aalborg Korfestival 2012. Stilistisk befinder satserne sig i et konformt tomrum mellem Mendelssohn og Bojesen. Harmonikken er uselvstændig og fersk. Rytmikken er både forudsigelig og ensformig. Satserne bærer ikke præg af kunstnerisk nødvendighed - snarere er der tale om en erfaren korleder, der skriver på overfladen velfungerende, men harmløs musik. Titelbladets henvisning til katastrofen på Utøya virker forfængelig, upassende og stødende. De tre satser smager så meget af hinanden, at den manglende kontrastvirkning er problematisk. Mod slutningen af den tredje motet ønsker komponisten tydeligvis at præstere en effektfuld afslutning på værket - det går helt galt. Værket klinger således ud i et usædvanligt plat modulatorisk forløb, som næsten skriver sig selv, når blot man skifter de faste fortegn.  

Værket er udgivet på Wilhelm Hansen, der i de senere årtier har præsteret en særdeles usikker, uambitiøs, eller måske bare markedsorienteret udvælgelse af værker til udgivelse på det kirkemusikalske område. Denne udgivelse bestyrker fornemmelsen af, at redaktionelle kalkuler angående praktisk, salgbar og anvendelig musik har taget overhånd. Tendensen præger i høj grad udgivelsespolitikken på hele det kirkemusikalske område, ikke kun hos Wilhelm Hansen. Den typiske danske kirkemusikalske udgivelse er kedsommeligt fikseret på det umiddelbart anvendelige, modstandsløse, let lærte og let glemte. Betegnelsen brugsmusik benyttes som undskyldning for at skrive og udgive uhæmmede mængder af kvalmende senromantiske pasticher, pseudobarokke skriblerier, fimsede efterligninger af fransk impressionisme, poppet nonsens og softiceblød modernisme. Forstemmende!

Per Drud Nielsens motetter passer perfekt ind i denne triste kulisse – udgivelsen kan ikke anbefales.

 

Skandinavisk Kirkemusik i Randers

Af Klaus Lyngbye

Skandinavisk kormusik. Sct. Peders Ungdomskor og Sct. Peders Koncertkor, Randers, Brian Stenger Poulsen, dirigent, Karsten Blond, dirigent og orgel. Værker af Hugo Alfvén, Knut Nystedt, Sparre Olsen, Bo Holten, Bernhard Lewkovitch, Jesper Madsen, Niels la Cour, Brian Stenger Poulsen og Ola Gjeilo. Cd’en er optaget og produceret af Viggo Mangor for Paula i foråret 2013. PAULA PACD175

 

Tradition for korarbejde kan føre vidt. Og en lang tradition kan føre meget vidt.

En sådan må siges at eksistere ved Sct. Peters Kirke i Randers, hvor Karsten Blond i snart en menneskealder har stået i spidsen for et forbilledligt og fremragende korarbejde, hvilket ikke blot højner niveauet ved gudstjenesterne, men også giver store muligheder for koncerter.

Et kirkeligt kvalitetsbevidst korarbejde er også med til at give respekt for kirken og dens aktiviteter i området, ligesom det er et led i at opdrage en masse unge, sangglade mennesker, der så at sige bliver vaccineret for livet.

Som tidligere cd’er med komponisterne Holmboe, Nystedt samt en juleplade, er Skandinavisk Kirkemusik et rigtig fint vidnesbyrd om en sådan tradition. Som navnet antyder, er der tale om skandinavisk kormusik, idet dog Danmark og Norge leverer den overvejende del af satserne. Hugo Alfvén repræsenterer Sverige med en enkelt sats (bearbejdet af en nordmand). De medvirkende er Sct. Peters Kirkes Koncertkor og samme kirkes Ungdomskor, begge dirigeret af Karsten Blond, som også spiller orgelværker af Jesper Madsen og Knut Nystedt.

Med undtagelse af Alfvén spænder musikken tidsmæssigt fra 1952 til 2006, idet værker af Nystedt og Lewkovitch fylder mest. Bernhard Lewkovitch er repræsenteret ved sin Messe op. 10 med alle 5 satser, velklingende og særdeles anvendelig kirkemusik, ”en hidtil upåagtet perle, der vidner om den unge komponists evne til, og under inspiration af forskellige strømninger i den samtidige musik, at udtrykke sig i en selvstændig differentieret og kontrastrig, men alligevel sammenhængende udtryksform”. Stilen er den man genkender fra op. 11, de tre motetter, med flittig brug af tværstande og vekslende rytmer.

Knut Nystedt leverer til såvel Koncertkoret som Ungdomskoret nogle af sine efterhånden klassiske motetter, hvor især Søk Herren for ungdomskor springer i ørerne, ligesom Niels la Cours slidstærke Frans af Assisis bøn gør det. Med er også Jesper Madsens sidste værk, det prisbelønnede Perikope for ungdomskor og orgel samt Bo Holtens Haec Dies. Spændende er det at stifte bekendtskab med nordmanden Sparre Olsens (1903-1984) velklingende satser, samt landsmændene Brian Stenger Poulsen (f.1970) og Ola Gjeilos (f.1978) nutidige tonesprog.

Af det medfølgende og fint tilrettelagte lille notehæfte fremgår, at korene i tidens løb har deltaget i utallige nationale og internationale konkurrencer og taget mange priser hjem. Det forstår man godt. Fremførelsen er på højt niveau med sikker intonation, fin balance, god dynamik og tydelig tekst.

Forhåbentlig kan den tjene til inspiration for kolleger og deres kor. Det fortjener den.