Skrevet af Lasse Toft Eriksen og Hans Christian Magaard.

Nyt arbejdsredskab for korledere

Organistbladet november 2012.

Kirkemusikalsk Kompetencecenter (KMKC) og Folkekirkens Ungdomskor (FUK) har i tæt samarbejde udviklet et nyt arbejdsredskab for kirkemusikere.

Arbejdet med udvikling af en ny database til hjælp ved korrepertoire-søgning for såvel lige stemmer som blandet kor blev indledt i begyndelsen af 2012. Udviklingsarbejdet fortsættes indtil udgangen af 2013. Fra tirsdag den 20. november kan man via FUK's Nodebiblioteks hjemmeside, nodebibliotek.dk samt via menupunktet "Bag om helligdagen" på Kirkemusikalsk Kompetencecenters (KMKC's) hjemmeside, kmkc.dk, søge på korrepertoire til 1. halvdel af 1. tekstrække, altså fra 1. søndag i advent til og med 2. pinsedag 2013.

I 2009 etablerede Kirkemusikalsk Kompetencecenter den nye kirkeårsbaserede database "Bag om helligdagen". Her findes forslag til relevant kor- og orgellitteratur til alle kirkeårets helligdage, korte meditationer over helligdagenes bibeltekster samt illustrationer. Dette arbejde er redaktionelt afsluttet med et komplet forslag til 1. og 2. tekstrække. Det foreslåede korrepertoire er her af begrænset omfang. Men i kraft af en bevilling fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond er der fra januar 2012 blevet igangsat et arbejde med en ny stor database med forslag til korrepertoire til kirkeåret. Udviklingsarbejdet støtter sig til Nodebibliotekets *) gamle hjemmeside www.nodebibliotek.dk, der stadig eksisterer, men i nogle år har trængt til opdatering.

I den nye database vil det være muligt at søge ganske fleksibelt på en lang række funktioner.

Der vil således - ud over søgning på titel, komponist, arrangør, nummer i Den Danske Salmebog, kirkeårsdag (både 1. og 2. tekstrække), kirkeårstid samt kirkelige handlinger (som f.eks. dåb, nadver og konfirmation) - kunne søges på sværhedsgrad og besætning, ligesom download af en række ikke-rettighedsbeskyttede korsatser vil være umiddelbart tilgængelig.

Ansvaret for databasens IT-mæssige opbygning er overdraget Søren Storm Larsen, der også er ophavsmand bag KMKC's hjemmeside. For det musikalske ansvar står fra KMKC Lasse Toft Eriksen og fra FUK Hans Christian Magaard. Udviklingsarbejdet følges endvidere af en projektfølgegruppe, bestående af FUK's formand, sognepræst Marianne Christiansen, rektor for Løgumkloster Kirkemusikskole, Hans Chr. Hein, samt organist og kantor ved Holbæk Kirke Jytte Lundbak, alle tre medlemmer af bestyrelsen for FUK's Nodebibliotek.

Det er vort ønske og håb, at dette nye arbejdsredskab må blive til gavn for de kirkemusikere, der har ansvar for korarbejde, med mulighed for tilpasning til det enkelte kors forudsætninger, behov, sammensætning og niveau.

*) FUK's Nodebibliotek omfatter en kornode- og bogsamling på ca. 14.000 titler, hovedsagelig kirkelig kormusik. Samlingen er grundlagt ved Folkekirkens Ungdomskors (FUK) oprettelse i 1968 på initiativ af Mogens Hybel, der sammen med Orla Olesen har samlet og registreret materialerne indtil ca. 2008. Nodebiblioteket, der ejes af kororganisationen FUK, blev oprettet i 1993. Det havde i en årrække hjemsted på forskellige lokaliteter i Ålborg, senest i Skalborg Kirke. Fra slutningen af 2008 har nodebiblioteket haft hjemsted på Teologisk Pædagogisk Center (TPC) i et smukt renoveret lokale på "slottet" i Løgumkloster.

Der er adgang til nodebiblioteket for alle interesserede. Hovedparten af brugerne er kirkemusikere, præster og andre kirkemusikalsk interesserede, primært organister og korledere, hvis kor er medlem af Folkekirkens Ungdomskor. Korlederne benytter nodesamlingen i forbindelse med tilrettelæggelse af repertoire for den kommende korsæson. Kontakt sker dels ved fysisk fremmøde, dels ved mailkorrespondance. Desuden afholdes løbende repertoire-sessioner og studieuger for såvel grupper af korledere som kirkemusikstuderende. Her kan deltagerne få faglig bistand og arbejde individuelt i bibliotekets lokaler, hvor også et flygel er til rådighed. I 2004 etableredes nodebibliotekets hjemmeside på www.nodebibliotek.dk. Den er også tilgængelig på www.tpcloegumkloster.dk. Menuen rummer en række søgefunktioner: kirkeåret (repertoiremuligheder til begge kirkeårets tekstrækker for såvel ligestemmigt som blandet kor), nodebanken (download af korsatser for lige stemmer og blandet kor), publikationer, find korsats, samt stikordsregister. Søgemulighederne er, med den teknologi, der på daværende tidspunkt var til rådighed, begrænsede. Folkebiblioteker og musikfaglige biblioteker retter jævnligt henvendelse til nodebiblioteket, som qua en bevilling i 2009 fra Den folkekirkelige Udviklingsfond er blevet gjort tilgængeligt via internet på den bredt kendte biblioteksbase www.bibliotek.dk. Nodebibliotekets daglige drift varetages af TPC's bibliotekar, Helle D. Kjeldsen (hdk@km.dk), med musikfaglig støtte af Hans Christian Magaard, der er tilknyttet nodebiblioteket som faglig konsulent (nodebibliotek@fuk.dk).