Du er her: 
Skrevet af James Lally.

Anmeldelser

Organistbladet maj 2012.

I Was Glad! – og anden engelsk kirkemusik

I Was Glad. The Anglican repertoire, vol. 2. Herning Kirkes Drengekor, Kristian Marius Andersen, orgel, Mads Bille, dirigent. PACD 164

Kantors Bibelske Psalmer og Cantica til kirkeåret – til anglikansk sang. Redigeret af Kim Thinggaard. 68 sider, vejledende pris: 125 kr. Kan bestilles i alle landets boghandler eller via www.forlag1.dk

Da jeg accepterede at skrive denne anmeldelse af I Was Glad! med Herning Kirkes Drengekor under ledelse af Mads Bille, var det med noget blandede følelser. Alle, der kender eller har haft det privilegium at opføre noget med Mads Bille, ved, hvilken brillant musiker og leder han er. Men dette er nogle af engelsk kirkemusiks kronjuveler. Britiske sangere og organister smiler automatisk når I Was Glad! nævnes. Det er et fantastisk stykke musik at synge og lytte til. Efter et par minutters lykkefølelse begynder man at mindes de entusiastiske amatørkor man før har hørt prøve dette stykke musik. Jeg spekulerede på, om de vil synge "I was glad, glad when they se...ddunto me", og om organisten ville kunne honorere de krav som Hubert Parry stillede om stor kontrol og flydende crescendoer? Hvordan ville de søde små jyske drenge fra Herning klare de engelske lyde, kunne det lade sig gøre?

Oh yes, det kan det. Min tvivl forsvandt meget hurtigt, jeg blev betaget af den meget musikalske og spændende udførelse. Det var som at lytte til et engelsk kor af høj kvalitet – du har gjort det igen Mads! Mine bekymringer omkring orglets lyd blev også hurtigt lagt til ro. Kristian Marius Andersen behandler det 33 stemmers Marcussen-orgel fra 1949 storslået. At frembringe de flydende crescendoer er ret nemt på de fleste engelske kirkeorgler, idet de har så mange 8'- og 4'-stemmer. Herning Kirkes orgel har ikke lige så mange, og dog mestrer Kristian Andersen det med meget få kompromiser, flot klaret.

Jeg har valgt at koncentrere denne anmeldelse om Hubert Perrys I Was Glad! I 2013 er det 60 år siden Dronning Elizabeth II blev kronet. I Was Glad! var et af de stykker koret sang ved kroningsceremonien i Westminster Abbey sammen med det ekstra "Vivat Regina"-afsnit (ikke på cd'en). Dette stykke musik vil uden tvivl blive spillet og sunget utallige gange indenfor de næste par år. Hvor dejligt er det så ikke at have en dansk version der viser briterne hvordan det skal gøres!

Det gode udvalgte repertoire på denne cd er typisk engelsk varieret med kormusik fra Edward d. VII´s tid (han var gift med "Alexandra of Denmark!"). Det er solid og bevægende musik, der giver en fornemmelse af velvære fra den periode. Omhuen med detaljer og musikernes entusiasme gør denne cd til en jeg vil nyde igen og igen. Hvis jeg skal komme med en konstruktiv kritik, vil det være at optagelserne burde finde sted i en kirke med mere akustik end Herning Kirke. Der er mange at vælge imellem.

Jeg er også blevet bedt om at anmelde "Kantors Bibelske Psalmer og Cantica til kirkeåret" redigeret af Kim Thinggaard, Bethlehemskirken, København.

For at forklare hvordan Anglican Chant blev til og har udviklet sig foreslår jeg, at man kigger på en kort artikel på Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Anglican_chant. Lyden af Anglican Chant er, selvfølgelig, en blanding af musik og sprog. Nogle sprog egner sig bedre til Anglican Chant end andre, dansk egner sig ikke. Den første linje i Psalme 2 i denne bog beviser min pointe. "Hvorfor fnyser/hednin/ger". Der lægges tryk på "ger" hvilket ikke er den smukkeste lyd. Jeg ville foreslå "Hvorfor/fnyser/hedninger", med tryk på "hed" i hedninger. Da jeg startede i kor som dreng i England, sang vi Chant til Mattins, sommetider til Holy Communion (højmesser) og mange gange til Evensong. De fleste anglikanske kirker i dag har kun højmesser om søndagen, men heldigvis fortsætter domkirkerne traditionerne med hver dag.

For efterhånden mange år siden arbejdede jeg i Den Danske Kirke i London og mødte nogle gange en meget entusiastisk Kim Thinggaard. Hans interesse for engelsk kirkemusik var enorm, og de anstrengelser han har gjort sig for at skabe denne bog er beundringsværdige. I danske ører er resultatet af bogen nok meget acceptabelt, og Thinggaard har min dybeste respekt, men jeg finder at kombinationen Anglican Chant og det danske sprog sjældent virker. MEN, i Tillæg til Den Danske Salmebog har nogle komponister adopteret stilen og skrevet noget meget spændende musik, f.eks. "Pris Herren". Skriv endelig mere som det!