Sanselig og udfordrende
Organistbladet maj 2011.
Hein Heinsen: GUD. Trinitetsmaskinen. Gyldendal, 240 sider, pris kr. 162.
GUD. Trinitetsmaskinen er en lille sanselig bog i rødt lærred med guldtryk og blåt snit, af Hein Heinsen. Den udkom i maj 2010.
Bogen indeholder citater fra gamle og nye kilder som Bibelen, Shakespeare, Goethe, Grundtvig, Per Højholt, Rifbjerg, Pia Tafdrup, billeder af Leonardo da Vinci, Rembrandt, Marcel Duchamp, Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard og fotografier af begivenheder, monumenter og installationer. De sammenhængende dobbeltopslag viser ofte ét billede, én tekst fra Bibelen og en ny tekst, ofte et digt.
Bagest i bogen på "de gule sider" findes trinitets-teologiske overvejelser af Eberhard Jüngel, Carsten Pallesen, Niels Grønkjær, Lars Qvortrup, og Johanne Stubbe Teglbjerg. Disse overvejelser giver en teologisk horisont for Trinitetsmaskinen.
Bogen ligger godt i hånden, med sit røde rå lærred med guldtryk og blå snit er den en æstetisk nydelse. Og der har den ligget ganske længe, for det er svært at tilføje noget til de anmeldelser bogen har fået fra forskellig side, for bogen rammer ind i et krydsfelt mellem kunst og teologi, så anmeldelserne har været vinklet derefter.
Ved at sammenstille billeder og tekster uddyber Hein Heinsen den gamle historie, der herigennem får nyt liv og sanselighed og derved igen kommer i fokus i et nyt betydningsunivers. Læserens tanker igangsættes og provokeres indimellem. Nogle tekster er smukke og livsbekræftende, andre sære, underlige og frastødende.
Opslagene kræver fordybelse for at blive oplevet, men der frisættes en forståelse for, at opgaven er at splintre på forhånd givne regler og helhedsopfattelser og få fat i det ufremstillelige der endnu ikke er vist, det der opstår i nuet mellem beskueren og bogopslaget.
Når jeg slår op på en dobbeltside i Trinitetsmaskinen får jeg lyst til at føje musik til, ikke som en kommentar, men som en begivenhed der opstår her og nu, for at være med til at sætte nye mærker i virkeligheden. Jeg kunne tænke mig at bruge bogen som ideoplæg til anderledes handlinger/koncerter i kirken.