Vægtige Messiaen-bøger
Organistbladet februar 2010.
Michael Heinemann (Hg.): Zur Orgelmusik Olivier Messiaens I & II. 208 & 248 sider. Dr. J. Butz Musikverlag St. Augustin 2008. BuB08. ISBN 978-3-928412-08-7. 19,00 Eur[D] x 2
I kølvandet på de mange manifestationer i forbindelse med 100-året for Messiaens fødsel kommer også disse 2 gedigne sager om hans orgelmusik, udgivet på Dr. J. Butz Musikverlag der, som mange i dette forum ved, har specialiseret sig i udgivelsen af orgel- og, især kirkelig, kormusik. Hertil kommer en halv snes bøger som nærværende. Organistbladets læsere har også for ikke så længe siden kunnet more sig over oversættelse af et par afsnit af Peter Planyavskys "Moritz Reger und andere Schrägheiten" fra samme forlag.
Her er der dog den fulde alvor til stede når Michael Heinemann, nu professor i historisk musikvidenskab ved Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden, og hans stab med ægte tysk grundighed tager fat på Messiaens store produktion af orgelmusik. Heinemann (f. 1959) er ikke alene uddannet (katolsk) organist på højeste niveau, men har også Magister Artium i musikvidenskab, filosofi og kunsthistorie ved de bedste tyske universiteter. Bind 1 omfatter meget passende værkerne fra Banquet céleste til Corps glorieux, bind 2 fra Messe de la Pentecôte til Livre du Saint Sacrement. Her er alt hvad man behøver: Messiaens egne kommentarer i fransk original og omhyggelig tysk oversættelse og herudover en minutiøs gennemgang af de enkelte værker med mange originale og tankevækkende analyser. Hver enkelt bog bringer desuden 3 længere artikler – "Aspekte". Således skriver Heinemann selv i bind 1 om Messiaens "Musikotheologie": Selv om Messiaen til hver en tid hævdede at han var "født troende", borer forfatteren dybt i den katolske teologiske litteratur på begge sider af år 1900 for at finde hvad der måske alligevel kan være grundlag for komponistens urokkelige teologiske ståsted. Burkhard Meischein skriver lige så grundigt om Messiaens veje til orglet, ja, han citerer ligefrem det digt som moderen, Cécile Sauvage, skrev mens hun ventede ham, og Lydia Weissgerber har mange og lange bemærkninger til komponistens modi med begrænsede transpositioner i artiklen "Om det tillokkende ved det umulige". I bind 2 skriver igen Meischein om Messiaens vej siden 1939: "En teolog med sans for det teatralske", Weissgerber om "det kommunikable sprog" i Méditations sur le Mystère de la Sainte Trinité, og endelig kommer i sandhed Paul Thissen vidt omkring i "Katolicisme – Autonom kunst – Avantgarde" om den fremtrædende og indflydelsesrige franske katolske filosof Jacques Maritain og Olivier Messiaen.
Især Michael Heinemann skriver i et, ganske vist ulasteligt, højakademisk sprog der sætter læserens opmærksomhed (og tyskkundskaber!) på en ganske hård prøve. Heldigvis er der da også mere jordnære artikler: Foruden en up to date litteraturfortegnelse og en ditto Messiaen-diskografi skriver Hermann J. Busch – han er jo kendt fra mange orgelnodeudgivelser og har sandelig fået lov at være medudgiver på værkets 2. del – både om den unge Messiaens orgler og om hans seneste orgel i Trinité, det fra 1960'erne. Messiaen kaldte det selv et mesterværk, om end han i 1990 forgæves ønskede det udvidet. Hans kærlighed til instrumentet kan man læse om i Orgues à Paris, Paris 1993, men bringes her i tysk oversættelse. God at få forstand af når man skal realisere hans musik på sit "eget" instrument. Til den ende skriver også ganske forstandigt Reimund Böhmig i "Registrering i Messiaens orgelværker" når man har et tysk neobarokt orgel i lasten.
Endelig bringer bind 1 nogle faksimiler af koncertprogrammer fra 30'erne, bl.a. det med uropførelsen i februar 1936 af Nativité med de 3 organister Daniel-Lesur, Jean Langlais og Jacques Grunenwald, som nogle af os måske allerede har set andetsteds. Men alligevel.
Kort sagt: Disse 2 bøger er et vægtigt og ikke mindst opdateret bidrag i den stadigt voksende bunke af litteratur omkring den store franske komponists (orgel)musik.