Skrevet af Per Nedergaard Hansen.

Delikate Prætorius-transskriptioner

Organistbladet august 2010.

„auch auff Orgeln". Michael Prætorius: motets et danses, Jean-Charles Ablitzer, orgue Esaias Compenius 1610, Frederiksborg. William Dongois, cornet a´ bouquin. Christian Wegmann, ténor. MMP 080901

Nærværende udenlandske cd-indspilning vil i ord og toner vise transskriberingens kunst, som den i praksis har udfoldet sig i perioden mellem renæssance og tidlig barok. Indspilningen rummer således en række motetter og danse af den dengang fremtrædende tyske komponist Michael Prætorius (1572-1621), dvs. musik, som her klinger i transskriberet udgave for orgel, cornet og tenorstemme, udarbejdet af Johann Woltz (1617), Jean-Charles Ablitzer og Frederich Wandersleb.

Jean-Charles Ablitzer spiller delikat på Compenius-orglet i Frederiksborg Slotskirke, Christian Wegmann synger en overbevisende non vibrato-tenor, og William Dongois spiller en lækker guldhornsagtig cornet. Jeg ved ikke, men den tilsyneladende lidt spøjse og finurlige cd-titel – auch auff Orgeln - er måske i virkeligheden en slags nøglecitat, en transskribents minimanual (kode) for forståelsen af meningen med forordet til og hensigt bag Michael Prætorius' nodebog "Musae Sionie" (Sions muser), hvor cd-titlens ord er hentet fra.

Vi er i Christian IV's tid. Kulturen blomstrede. Og den musikalske af slagsen mere på det tidspunkt end det er set i andre regentperioder i Danmarkshistorien før eller siden. Christian IV var jo ivrigt optaget af bl.a. kunst og musik og havde godt held med at opretholde sit hofkapel. Christian IV sendte danske musikere som f.eks. Mogens Pedersøn til udlandet for at studere, og udenlandske musikere blev i et pænt antal skaffet til ansættelse ved hoffet i København.

Derfor var det ikke mærkeligt, at adskillige fremmede komponister dedicerede værker til Christian IV. Michael Prætorius sendte således også nogle af sine trykte værker til ham. Og "Musae Sioniae" var det første værk, Prætorius sendte af sted. Dette værk, der betragtes som en af komponistens fineste nodesamlinger (fra 1605-07), er baseret på lutherske salmer. Sendingen og dets repertoire skulle efter hensigten finde anvendelse ved hoffets festgudstjenester og kirkelige handlinger.

Ved at lytte til cd-indspilningen er jeg blevet velfornøjet over musikernes plastiske og livlige musikudfoldelse. Endnu mere over at erfare det gamle kammerorgel klinge i frisk og fuld vigør. Men det mest kunde- og lyttevenlige ved denne cd er, at al mekanisk støj fra Compenius-orglet er tæt på grænsen til uhørligt. Kammerorglet står i lydbilledets forgrund, når det klinger alene, og når det er i samspil med tenor og cornet, og uden heller at tage så at sige rummets plads.

Indspilningens booklet fyldes godt ud af Jean-Charles Ablitzers reflekterede og hel-nørdede noter (på engelsk, fransk og tysk) - om orglet, registreringen, transskriberingskunsten, og med skarpe nærbilleder i flotte farver af kammerorglets udsmykning.

Til slut har jeg bare lyst at reklamere for, at cd-indspilningens Esaias Compenius-orgel i Hillerød i år fejrer sin 400 års fødselsdag! Det sker i forbindelse med et fyrværkeri af en festival for og med de andre historiske musikinstrumenter på Frederiksborg Slot 3.-10. oktober og under medvirken af musikere fra Danmark og udlandet.