Skrevet af Mikael Garnæs.

Bent Lorentzen om kirke- og orgelmusik

Organistbladet februar 2008.

Er den kirkemusikalske tradition vigtig for dig, når du skriver orgelmusik?

Nej! Grundlæggende skriver jeg ikke liturgisk- eller gudstjenestemusik.

I 1970 lavede vi i Århus Unge Tonekunstnere et fremstød for orglet som selvstændigt instrument. Vi syntes, at der var så mange fremragende orgler og organister i Danmark, at de fortjente at blive brugt meget mere. Ved denne lejlighed blev det klart, at en del af de nytilkomne orgelkomponister havde deres naturlige udgangspunkt i den elektroniske musiks æstetik i modsætning til den kirkemusikalske tradition.

Hvordan ser du på musikkens funktion i gudstjenesten?

Udover den traditionelle brug af instrumentet til salmesangsledsagelse og stemningsmusik, m.v. har orglet en funktion, som medvirker til at styre den traditionelle menighedssang således, at denne i orglet får støtte til at holde sammen på melodi, frasering, tempo og karakter mv.

Bør stilelementer fra den ny musik inddrages i gudstjenestemusikken?

Ja. Det finder jeg som moderne komponist helt naturligt.

Er det et problem, at kirke- og orgelmusik af mange opfattes som elitær ?

Ja, den reaktion kan jeg godt forstå. Men hvis man udvider orgelbegrebet med de mere moderne el-orgler, forsvinder måske noget af det akademiske og uforståelige.

Har du en opfordring til DOK’s medlemmer?

Helge Gramstrup har i mange år slået til lyd for, at orglets modernisering og udvidelse sker via el-orglerne, synthesizerne og samplerne o.l. Jeg tror det ville være givende, hvis DOKS gik systematisk i gang med Gramstrup-ideen. 1)

Jeg har i den følgende værkliste prøvet at karakterisere de orgeltyper, som er brugt i mine værker.

Operaer:

Euridice 10 musikere + gammeldags poporgel

Den stundesløse: ”Bedemandsfromhedsorgel”

Orfeo: Klassisk pibeorgel, 2 man. og ped.

Kain og Abel: stort orgel (elektronisk), 2 man., ped. samt mulighed for synthesizer.

Solo-værker for det almindelige klassiske store pibeorgel:

Intersection 8’

Puncta 10’ (1972)

Triplex 10’ (1974)

Groppo 11’ (1975)

Nimbus 9’ (1977)

Cruor 7’ (1987)

Planeterne:

Sol 10’ (1982)

Luna 10’ (1984)

Mars 12’ (1985)

Mercurius 4’

Jupiter 8’ (1995)

Venus 7’ (1996)

Saturnus 7’ (1996)

Bent Lorentzen (f. 11. februar 1935 )

Bent Lorentzen indtager en særstilling i moderne dansk kompositionsmusik. Udgangspunktet var den danske tradition i 1950’erne (hans lærere var bl.a. Vagn Holmboe og Finn Høffding). Han forlod dog hurtigt denne periode, i 60’erne inspirerede elektronmusikken hans kreativitet i nye retninger, og siden da har utallige andre kompositionsteknikker haft indflydelse. Bent Lorentzens musik bliver ofte karakteriseret som »sonisk«, hvormed menes, at den har selve lyden og den klanglige eller stoflige oplevelse i centrum. Lydfascinationen viser sig på utallige måder: Bent Lorentzen arbejder med at lokke ny lyd ud af traditionelle instrumenter og menneskestemmens kolossale udtryksmuligheder.

Bent Lorentzen har komponeret i stort set alle genrer. Orkestermusikken tæller bl.a. koncerter for obo (1980), cello (1984), klaver (1984), saxofon (1986), trompet (1991) og violin (2001); kammermusikken omfatter soloværker for orgel, klaver, trompet, saxofon, klarinet, guitar, violin, cello og kontrabas, desuden strygekvartetter og værker med blandede besætninger (2-12 instrumenter). Kormusikken omfatter talrige værker i en særlig teatralskdramatisk stil. Hertil kommer elektronisk musik og instrumentalteaterværker. Størst betydning har Bent Lorentzen nok som musikdramatiker med foreløbig 14 operaer, hvoraf mange er uropført i udlandet.

Bent Lorentzen har været prisvinder ved talrige udenlandske komponist-konkurrencer, bl.a. Prix Italia 1970 (for Eurudice) Serocki kompositionskonkurrence 1984 (for Paradiesvogel), International Korkompositionskonkurrence Østrig 1987 (for Olof Palme), Olivier Messiaen-orgelprisen 1988 (For Luna), Vienna Modern Masters 1991 (for Klaverkoncerten), Musik og Poesiprisen Belgien 1989 (for Enzensbergers Prozession). »Årets danske korkomponist« 1990, Carl Nielsen prisen 1995 og WHs Komponistpris 2003.

Kortbiografi: Edition Wilhelm Hansen

1)Helge Gramstrup kommenterer: »Jeg var selv til stede (og spillede) ved den orgelkoncert i Markuskirken i Århus den 1. april 1970, der var startskuddet til at også »rigtige« komponister (altså ikke-organister) fik interesse for at skrive for orglet, og altså ikke i første række musik til liturgisk brug. For mig var det klart at Bent Lorentzen med »Intersection«, uropført ved denne lejlighed af Jesper Jørgen Jensen, havde afsæt i tidens og hans egen elektronmusik. I de følgende år og jævnligt lige siden har jeg spillet en del af hans orgelværker, især dem fra 70’erne; Bent og jeg har løbende haft samtaler om hans tilgang til orglet, og jeg véd at han har lyttet meget til os organister om orglets og vore egne muligheder. Med en fornemmelse af at det klassiske orgel måske ikke var nok for ham, har jeg slået til lyd for at den udøvende supplerede med et ekstra manual, et keyboard der med passende lydmoduler (synthesizer, sampler) kunne udvide klanguniverset, teoretisk set i det uendelige. Det har man selvfølgelig allerede for længst afprøvet i USA, og selv synes jeg det er en rasende interessant kombination, som jeg desværre i min embedstid i Markuskirken ikke nåede at få afprøvet.

Jeg er også temmelig sikker på at kun en lille håndfuld danske (kirke)organister vil kunne goutere en sådan konstruktion. Vi holder alle, jeg selv inklusive, af vores »rigtige« orgel og kunne ikke drømme om at det skulle erstattes af noget digitalt. Men sjovt for nogen af os når en komponist som Bent Lorentzen kommer og »piller« ved de allerede kendte lyde fra vores elskede pibeorgel!

Jeg kan dog slet ikke se at DOKS som fagforening skulle »gå ind« og kæmpe for denne sag, som må være et anliggende for de (alt for få) af os der spiller Bent Lorentzen.

I forbindelse med ovenstående præcisering har jeg genlæst nedenstående:

Jesper Jørgen Jensen: Notater om nogle danske orgelværker fra 1970-erne (Organist-Bladet nr. 1 Januar 1976)

Jens Bruno Hansen: I anledning af Bent Lorentzens – Organ Music I - (Organistbladet nr. 5 Maj 1988)

CRUOR for organ (anmeldt af Helge Gramstrup, Organist-Bladet, nr. 1 Januar 1982)

Jens E. Christensen: Danish Organ Music after 1945 (Musical Denmark Special No. 2, May 1999)"

HG 05.01.08