Du er her: 
Skrevet af Peter Langberg.

Orgelpædagogisk værktøj

Organistbladet juli 2002.

Søren Gleerup Hansen:
LITURGISK ORGELSPIL - en introduktion

Edition Egtved 2001, Edition MF 592

Organist ved Sct. Bendts kirke i Ringsted Søren Gleerup Hansen er forfatter til en ny orgelskole med titlen »Liturgisk orgelspil - en introduktion«. Indledningsvis vil jeg ikke tøve med at betegne denne publikation som en lille perle - et »missing link« - i dansk orgelpædagogik.

Det gør jeg af flere grunde. For det første er der tale om en anden tilgang til begynderundervisning i orgelspil end man sædvanligvis ser i orgelskoler, idet der i denne skole arbejdes med salmespillet - frem for repertoire-musikken - til indlæring af de basale orgelteknikker. Det bringer salmespillet ind på en førsteplads i kommende organisters bevidsthed, hvilket er særdeles fornuftigt, al den stund det er en organists primære og fornemste opgave at blive dygtig på dette felt.
Der arbejdes med 2- og 3-stemmige satser, inden man giver sig i kast med de, for en begynder, ofte ganske vanskelige 4-stemmige satser. Satsernes vanskelighedsgrad betyder, at man på et meget tidligere tidspunkt end normalt - hvor alt går op i at løse den 4-stemmige sats' mange tekniske problemer - kan komme frem til også at beskæftige sig med de musikalsk væsentlige elementer i salmespillet. Her tænkes på elementer som at kunne spille salmerne i et flydende og sangbart tempo, og samtidig få overskud til også at bevidstgøre eleven om problematikker som vejrtrækning, frasering, overgange mellem forspil og salme, samt mellem vers. Søren Gleerup Hansen fokuserer med denne orgelskole på det praktiske organisthåndværk i gudstjenesten, og på at »...liturgiske orgelspil skal være en spændende, og sjov disciplin - også på begynderniveau!«, og det bliver den, takket være hans kompetente fremgangsmåde. Han går efter en tidlig succesoplevelse hos eleven, og det må siges at være særdeles pædagogisk relevant.

En anden grund til begejstring for denne orgelskole er Søren Gleerup Hansens fyldige indledning, hvor han peger på forskellige problematikker, som eleven skal bevidstgøres overfor, og som derfor bør indgå i undervisningen. Det er emner som registrering, overgange, udførelse af fermater, vejrtrækninger, principper for finger- og fodsætning, tempovalg, udførelse af tonegentagelser, legatospil osv. - Han kommer med egne bud, f.eks. på overgange mellem vers, fermater og lignende, men er i samme åndedrag fuldt bevidst om, at netop det er områder som er genstand for megen diskussion. Det er det fine ved orgelskolen, at den ikke docerer »det eneste rigtige«, men først og fremmest peger på områder, hvor der skal tages stilling til en problematik, så tilfældighed og inkonsekvens undgås. Bogen har mange gode råd, bl.a. om indstudering og om at læse salmens tekst grundigt, så der fra starten også skabes bevidsthed om uregelmæssig tekstfordeling og ændret vejrtrækning imellem versene.
Idéen med de 2- og 3-stemmige satser er fin, men der er kun bragt satser til 12 koraler, som heldigvis er udvalgt med en skelen til deres placering i kirkeåret, så dette aspekt også kan komme til at indgå i undervisningen. Det kunne være meget relevant med en hel koralbog gennemarbejdet på samme måde. Det er naturligvis også en udfordring for orgellærere selv at udarbejde satser efter lignende principper. Måske kunne Søren Gleerup Hansen tænkes at have planer om at arbejde videre i disse baner.
Finger- og fodsætninger kan man altid diskutere, men de bærer i hvert fald præg af konsekvens, og af at være vel gennemarbejdede. Det kan ske, at der bliver byttet om på 1. og 5. finger, som det f.eks. er tilfældet på side 28, i højre hånd, i første takt af den 3-stemmige sats til »Lover den Herre«, men det har vi vel alle prøvet på et tidspunkt. Det hører nok ind under begrebet »trykfejl«, hvortil jeg også regner den forkerte notation i næstsidste takt i øverste system på side 46. Fejlen er at halsene ikke står korrekt over hinanden, når to noder eksempelvis cis og h i sopran og alt mødes på samme taktslag. Det er en fejl man desværre ofte ser nu til dags - formentlig pga. computersatte noder. Imidlertid kan det åbenbart ikke være noget problem at notere det korrekt, fordi den samme situation er korrekt noteret så mange andre steder i denne orgelskole.
Måden at notere fingersætninger på minder om den vi kender fra Marcel Dupré, bortset fra at han er mere konsekvent mht. ikke at blande fingersætning og nodetekst sammen, hvilket jeg personligt foretrækker.
Det er dog mest et problem når der skal sættes fodsætninger til en sats som ikke har særskilt pedalsystem. Her benytter jeg et selvudviklet system, hvor man tegner en linie under systemet, og markerer højre og venstre fod, med brug af de sædvanlige tegn over og under denne linie. Det medvirker til at nodebilledet kommer til at fremstå mere roligt. Dette er små indvendinger som bestemt ikke ændrer ved helhedsindtrykket af en gedigen publikation.

Idéen med straks at beskæftige sig med forspil er god, og der bringes mange sjove og gode idéer til torvs. Det vil dog ikke være alle elever, som vil kunne være med på dette område lige fra starten. Hvor enkelt det end er tænkt, så vil en smule teoretisk basisviden dog være gavnligt. For de, som har denne viden, er det absolut fint også at komme i gang med denne side af organisthåndværket lige fra begyndelsen. Idéen med at arbejde med at frigøre eleven fra nodebilledet - sagt på en anden måde: »At blive gode venner med tangenterne, uden brug af »brugsanvisning«/noder« - er helt rigtig.
Orgelskolen har også den kvalitet, at den vil kunne gennemarbejdes i flere plan. Man kan således sagtens forestille sig den anvendt ved gennemgang af de 2-stemmige satser i første omgang, for så senere at begynde på forspil og 3-stemmige satser, i den rækkefølge som passer til den enkelte elev.

Sammenfattende synes jeg at Søren Gleerup Hansen har skabt et prisværdigt tilskud til de orgelpædagogiske værktøjer som findes i dag, og det må være oplagt for orgellærere som underviser begyndere - private eller elever på kirkemusikskolernes basisuddannelser - også at benytte sig af denne orgelskole, som varmt kan anbefales.